Maials ja té a punt tots els detalls per celebrar, els dies 22 i 23 de novembre, la 27a edició de la seva Fira de l’Oli Verd, que com sempre oferirà un ventall d’activitats al voltant del seu producte més preuat.
La fira és la suma d’esforços liderada per l’Ajuntament i la Cooperativa del Camp Foment Maialenc, i secundada pel conjunt d’expositors i col·laboradors, així com per totes les entitats i associacions de Maials i els visitants, que han permès que el certamen ja s’acosti a les tres dècades de vida.
Tot i que oficialment la fira se celebra els dies 22 i 23, una setmana abans, el diumenge 16, es va viure un aperitiu amb unes rutes en bicicleta per conèixer el territori de l’oli que van acabar amb un tast de producte de km 0 a cura del xef segrianenc Ivan Pascual. De la mateixa manera, el divendres 21 es farà la presentació del llibre ‘Maials, ànima de pedra. Històries d’un paisatge silent’, obra de Xavier Aresté i Martí.
Passant ja al cap de setmana de la fira, tant dissabte com el diumenge l’activitat començarà amb els tradicionals esmorzars populars a la Cooperativa amb el nou oli d’oliva verge extra. El recinte firal obrirà dissabte a les 10 del matí, i una hora més tard es farà la inauguració oficial, que anirà a càrrec de Miquel Sàmper, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, en un acte que inclourà una visita per la fira i una actuació de la colla Gegantera. Al llarg de la jornada, s’han programat activitats com dos tallers-tasts, un de melmelades artesanes a càrrec de Melmelades Torre Roca, i l’altre anomenat ‘El gust de la xocolata, la gran desconeguda’ a càrrec de Xavier Palau, de Pangea Chocolate. Al vespre, a més, i gràcies a l’Associació Jovent de Maials, es podrà gaudir d’un concert a la sala de la Societat amb Lo Pau de Ponts.
Passant a diumenge, i a més de l’esmentat esmorzar a la Cooperativa, les habituals visites guiades a la Vilaclosa, que no es podran dur a terme debut a les obres que s’hi estan fent, seran substituïdes per una ruta que recorrerà l’església de l’Assumpció de la Mare de Déu de Maials, a càrrec de Mercè Quer. També es durà a terme la presentació de la revista ‘Horitzons’ a la Sala dels Jubilats, un acte en què es comptarà amb la presència d’Antoni Gelonch, president de l’entitat editora de la revista, la Fundació Privada Horitzons 2050, que a continuació serà investit Amic de l’Oli 2025. Diumenge a la tarda inclou el taller ‘Aprèn a tastar professionalment l’oli, un tast guiat a càrrec de Pilar Pardell, membre del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya. La cloenda de la fira anirà a càrrec de Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat.
Cal destacar igualment que durant els dos dies hi haurà jornades de portes obertes a la Cooperativa del Camp, i que a la zona d’exposicions de la fira es podran visitar les creacions d’Andreu Segura Oto i Ramon Vallès, l’exposició de trencaclosques de Lídia Valerio Muñoz, l’exposició i tour virtual ‘Bugada i safareig al Segrià’ del Consell Comarcal, una demostració d’artesanies amb resines de Meritxell Mateu, i una exposició d’obres en miniatura de façanes i edificis de Maials d’Antonio Sabaté Florensa. Tampoc no s’ha d’oblidar que es podrà visitar el Museu de Cal Cabalesila, l’exposició de joguines de Mercè Prats (Museu de Nines) i l’exposició de manualitats que ofereixen al Centre de Serveis.














