Gairebé 150 professors i investigadors de diverses universitats espanyoles han impulsat i signat un manifest en favor de l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i del desenvolupament de la competència digital amb finalitat educativa a les aules, “si s’integren de manera adequada”. En el ‘Manifest a favor de l’ús de les TIC i el desenvolupament de la competència digital a les aules’, els signants reaccionen a la prohibició total de les pantalles a les aules i afirmen que “suggerir que les escoles prescindeixin de la tecnologia digital constitueix una posició extrema que no respon a motius fonamentats i que pot suposar un retrocés molt greu per a l’educació”.
Entre els beneficis de l’ús de les TIC a l’aula s’assenyala que “ofereixen múltiples oportunitats per a un aprenentatge actiu, mitjançant el desenvolupament de propostes didàctiques que es recolzen en recursos interactius”.
A més, assenyalen que els continguts digitals “poden incloure recursos multimèdia que poden enriquir l’experiència d’aprenentatge més enllà dels recursos estàtics del suport en paper”. Així mateix, indiquen que els gestors de continguts i activitats també “poden contribuir a una major personalització de l’ensenyament i facilitar l’atenció a la diversitat”, i que els estudiants amb determinades discapacitats o dificultats d’aprenentatge “poden beneficiar-se d’eines i recursos que faciliten la seva accessibilitat als continguts i les activitats digitals”.
També assenyalen que les aplicacions educatives “poden proporcionar retorn als estudiants sobre el seu acompliment i facilitar processos de gran valor per a l’aprenentatge com l’autoavaluació”, a més de “oferir als docents informació exhaustiva sobre l’acompliment dels alumnes”.
“Existeix un consens científic general sobre els avantatges que pot oferir la tecnologia digital a l’educació”, afegeix el manifest, que puntualitza que les TIC “només generaran oportunitats quan s’integrin de manera adequada en els contextos educatius” ja que “no tota innovació tecnològica suposa una innovació educativa de valor”.
Entre els signants del manifest hi ha professors i professores de les principals univesitat de l’Estat espanyol entre els quals també de la Universitat de Lleida.