Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Solsona i el Solsonès proposen una quinzena de xerrades, espectacles i actes reivindicatius al voltant del 8M

Cada 8M serveix per reivindicar aquells drets de les dones que haurien d’estar normalitzats però que, anòmalament, encara són victòries per atènyer. A Solsona i al Solsonès, entitats i institucions organitzen una quinzena d’actes reivindicatius, culturals, divulgatius i lúdics sota el lema “Els nostres cossos, les nostres vides” des del dia 8 de març fins a final de maig

ARTICLES - ZONA 2

El divendres 8 es concentraran fins a quatre convocatòries a Solsona i una a Sant Llorenç de Morunys per commemorar el Dia internacional de les dones. A la capital comarcal, l’acte central serà a les set del vespre davant l’ajuntament amb una concentració i lectura del manifest, una cita que es tancarà amb una intervenció poètica de Sílvia Sala Vilaseca. El mateix dia, però a un quart de deu del matí, la plaça del Camp acollirà una concentració feminista organitzada pels centres educatius de la comarca amb pancartes i pòsters creats per l’alumnat.

A Sant Llorenç, a partir de les sis de la tarda a la biblioteca municipal, hi haurà un berenar, un col·loqui i recollida de fotografies per a una pancarta que portarà per lema “Les nostres vides, les nostres experiències”. Tot seguit, es llegirà el manifest davant l’ajuntament.

Divendres a dos quarts de vuit al pub Sputnik, la flamant entitat Solsciència convoca la segona i última xerrada “Set de ciències”. En aquesta ocasió hi participaran les científiques solsonines Laia Solé, Anna Cuadrench, Anna Mujal i Emma Fraxanet.

Una de les plomes més reconegudes del panorama literari català, Marta Pessarrodona, també participa en aquest programa a Solsona. Òmnium Solsonès n’organitza la presentació de la reedició del seu assaig Donasses a les vuit del vespre a la biblioteca Carles Morató.

Les dones d’Amisol reclamen un espai

Les dones d’Amisol també es fan sentir. L’associació instal·la l’exposició “Dona’m un espai” a la biblioteca amb articles elaborats per una trentena de dones de l’entitat amb què mostren les seves aficions. Es podrà visitar del 8 al 16 de març en l’horari d’obertura de l’equipament.

Enguany també es parlarà de l’espai públic. El dissabte 9, d’onze a una, la cooperativa Estel convida tothom a una acció pública a la plaça del Camp per repensar l’espai públic amb perspectiva de gènere en el marc del procés participatiu DiverCity, iniciat la tardor passada. D’altra banda, també dissabte al matí, però a Sant Llorenç, els Falcons de Piera demostraran la seva habilitat en la construcció de figures humanes a partir de les onze al camp de futbol.

L’Associació de Dones del Solsonès ho té tot a punt per a la setena edició de la caminada “Ens movem per les dones”, que serà el diumenge 10 amb sortida des de la plaça del Camp entre dos quarts de nou i les nou del matí. Es podrà escollir entre una ruta més curta i adaptada de 5 quilòmetres i una altra de 10.

Així mateix, la salut vinculada a la menstruació i a la menopausa es tractarà en dos tallers programats pel Centre Sanitari dimarts vinent, dia 12, a la biblioteca Carles Morató. La psicòloga Núria Sánchez i la dietista-nutricionista Alba Crespo oferiran un taller centrat en la transició cap a la menopausa a dos quarts de cinc de la tarda, mentre que a dos quarts de sis parlaran de les fases del cicle menstrual i els canvis de rutina i alimentació més beneficiosos.

Plaer, dol perinatal i envelliment

La programació al voltant del 8M al Solsonès inclou tres col·loquis. El primer, el dijous 14 de març a les set del vespre a la biblioteca solsonina, porta per títol “Nascudes per al plaer”. La doctora en Psicologia Mireia Darder parlarà de com desfer els nusos que històricament han castrat i oprimit la sexualitat femenina i de les revolucions pendents per viure l’expressió de la sexualitat femenina des de la llibertat i el plaer.

En un acte conduït per la psicòloga experta en dol Raquel Vila, el divendres 15 a les set, s’abordarà un dels dols socialment més silenciats, el perinatal, qualificat com “el dolor que vol ser anomenat”. S’hi sentirà també el testimoni de diverses dones. Serà a la sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal.

A Sant Llorenç de Morunys, en una data pendent de concretar, hi haurà un col·loqui focalitzat en l’envelliment de les dones. L’escriptora Anna Freixas proposarà a les assistents celebrar aquesta etapa sense tabús i els propis cossos tot conquerint espais de llibertat i plaer.

Poesia i teatre feminista

Entre l’abril i el maig aquesta programació també es trasllada a escena amb tres propostes. La poeta, rapsoda i monologuista Adriana Bertran, referent del Poetry Slam europeu, oferirà Dir per guarir, un espectacle d’humor, reflexió i emoció al voltant de les cures, les violències, els cosses, les opressions i l’acceptació de ser qui som. Serà el 5 d’abril a les set del vespre a la sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal amb entrada lliure.

Aquesta monologuista és l’autora també de les reflexions en veu alta sobre la pressió estètica, la suposada llibertat sexual de les dones o l’impacte del patriarcat en la salut mental de les dones que es podran veure en una sèrie de vídeos breus. Es difondran a través de les xarxes socials del Consell Comarcal i l’Ajuntament de Solsona al llarg del març.

El 10 de maig a les nou del vespre el teatre comarcal serà l’escenari de La punta de l’iceberg, una obra protagonitzada pel plaer i el desig com a motors de vida. És un espectacle sensorial creat a partir d’històries i situacions basades en experiències reals. L’entrada serà gratuïta.

Finalment, Sílvia Sala Vilaseca, Laura Estany Alconchel i la Cala són les creadores del muntatge Nues, que es representarà al Tatrau Teatre del 24 al 26 de maig. Es tracta d’una reflexió íntima i profunda sobre el lloc que ocupen les cures envers la maternitat i la manera com la societat ho aborda. Les entrades es podran adquirir a partir del 21 d’abril.

Collage d’Erika Escudero

La imatge del 8M al Solsonès per acompanyar el lema “Els nostres cossos, les nostres vides” és un collage firmat per la dissenyadora establerta a Solsona Erika Escudero a partir de fotografies d’Elisabet Mateu. S’hi pot veure una noia fent la vertical emmarcada per un paisatge de muntanya i sobre la qual se superposa el dibuix d’una oreneta. Escudero va voler representar “el moviment a través del cos com a símbol d’expressió i llibertat en un entorn natural del qual també formen part els animals, igual com també formen part de nosaltres i els nostres cossos”. Per això apareix una oreneta que, “com una ànima, es fusiona amb el cos de la dona i crea un moviment artístic i sentimental”.

Material pedagògic

Un dels pilars que sostenen els drets de les dones és l’educació. A fi de treballar la sexualitat, el cicle menstrual, la diversitat de cossos i la pressió estètica, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Solsonès i el Servei Educatiu del Solsonès han creat dues bosses amb material pedagògic per als centres educatius de la comarca. Els docents podran aprofundir amb diferents propostes en temàtiques coeducatives i d’educació afectiva i sexual amb perspectiva de gènere.

Tota aquesta programació és coorganitzada pel Consell Comarcal, els ajuntaments de Solsona i Sant Llorenç de Morunys, Òmnium Solsonès, Amisol, l’Associació de Dones del Solsonès, Solsciència, Estel i el Servei Educatiu del Solsonès i té el suport de l’àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida.   

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8