Un centenar de persones, entre les quals autoritats, alumnes, docents i familiars dels homenatjats, van assistir ahir a Solsona a la col·locació de sis llambordes Stolpersteine davant de l’ajuntament i dels llocs on van viure alguns dels deportats pel nazisme a camps de concentració. Abans, però, es van fer els parlaments institucionals i la lectura d’un manifest per la memòria i contra el feixisme, i es va projectar un vídeo realitzat per alumnes de l’Institut Francesc Ribalta.
“Avui Solsona salda un deute històric amb la memòria i la dignificació dels seus ciutadans que van ser víctimes del nazisme”, va sentenciar l’alcaldessa, Judit Gisbert. Va aprofitar per recordar el polític i resistent antifeixista solsoní Francesc Viadiu, segons el qual la lluita contra el feixisme era la de moltes persones anònimes que van patir l’horror nazi. “Avui posem noms i cognoms a sis d’aquests centenars de milers de persones i els fem un lloc imperible en l’espai públic de la nostra ciutat perquè no tornin a caure en l’oblit mai més”, va dir l’alcaldessa de Solsona.
Les llambordes Stolpersteine recuperen la memòria de Lluís Fornell, Francesc Orriols i Miquel Jordana, davant la façana consistorial, i la de Pere Mosella, al número 1 del carrer de l’Hospital Vell; la de Josep Nosàs, al número 14 de la plaça de Sant Joan, i la de Pedro Fruto, al número 2 del carrer de Sant Roc.