La confirmació que el llop és el causant de l’atac a un ramat de Castell de Mur que avançava ahir LA MAÑANA ha posat en alerta als ramaders i pastors del Pirineu i obre un nou front al sector que fa anys que es queixa dels problemes que té amb la fauna salvatge. Als conills i senglars que fan la guitza als pagesos i a l’os que amenaça els ramats del Pirineu, ara cal sumar-li el llop que sembla que ha arribat al Pirineu per quedar-s’hi.
“Si volem que hi hagi ramaders i fixar gent al Pirineu hauríem de foragitar-lo, com a mínim, i no protegir-lo massa” explica Joan Guitar, coordinador de Comarques de Muntanya d’Unió de Pagesos. “Tenim l’exemple del que passa a Astúries” explica Guitart, que assegura que pateixen uns 3.500 atacs a l’any.
Guitart explica que la compensació econòmica per un atac no comptabilitza els danys col·laterals com l’estrès que viu el ramat o les hores d’anar a buscar els animals extraviats. A més, assegura, si el llop ens obliga a reagrupar i tancar els ramats cada dia es perdrà, per exemple, el treball de neteja de sotabosc i del territori que fan les ovelles.
Unió de Pagesos no seurà de moment a la Taula de Seguiment del Llop de la que es van aixecar l’any passat. “No volem que passi com amb l’os -diu Guitart- on després de tres anys de debats no s’ha aplicat res”.
FOTOTRAMPEIG
Per la seva banda, el Departament d’Agricultura implantarà càmeres de fototrampeig per detectar la presència del llop arran de l’atac que va patir un ramat de Castell de Mur el 15 de febrer i que s’ha determinat que l’ha fet aquest animal.
Segons fonts del Departament, les càmeres s’instal·laran pròximament (els Agents Rurals estan preparant la seva col·locació i els punts on es posaran). Aquesta tecnologia permet detectar el seu pas, ja que és un animal que es desplaça amb molta rapidesa i pot arribar a fer molts quilòmetres en un sol dia.
Tot i que no es va especificar exactament on es posaran aquestes càmeres s’acostumen a col·locar en els llocs on hi ha hagut atacs. En aquests moments no se sap d’on ha vingut el llop que a mitjans de febrer va atacar un ramat de Castell de Mur, provocant la mort de tres ovelles, ja que Agricultura calcula que pot haver vingut i anar-se’n de la zona “amb molta facilitat”. En aquest cas han estat les anàlisis genètiques les que han permès determinar l’autoria de l’atac. Segons van explicar les mateixes fonts serà Territori qui es farà càrrec de la indemnització per aquest atac. De fet, les indemnitzacions per atacs de fauna salvatge és un dels punts que s’han de revistar arran de l’acord entre el Departament d’Agricultura i el Gremi de la Pagesia que va permetre desconvocar les protestes programades per fa dos dilluns.
Es dona la circumstància que el llop és un animal protegit perquè està en perill d’extinció. Segons va explicar el president d’Asaja, Pere Roqué, es calcula que el llop pot arribar a fer fins a 1.000 quilòmetres en menys de tres dies i es reprodueix a la mateixa velocitat que un gos. “Una lloba pot arribar a tenir cinc cries en un any”, va dir Roqué, que calcula que la meitat poden ser femelles.