El Gremi de la Pagesia Catalana va convocar ahir assemblees arreu del país per explicar els detalls de l’acord al qual van arribar amb el Govern diumenge al vespre, ‘in extremis’ i hores abans dels talls que s’havien convocat per ahir a les carreteres. A la demarcació de Lleida, les més nombroses van tenir lloc a Alcoletge (Segrià), la Panadella (Segarra) i Balaguer (Noguera), on els agricultors concentrats, més d’un centenar, van valorar el pacte com una “victòria agredolça”, ja que si bé es van mostrar satisfets perquè s’han firmat 18 dels 19 punts que van portar a la reunió, van expressar els seus dubtes, incertesa i escepticisme amb el compliment per part de l’executiu català.
La vicepresidenta del Gremi de la Pagesia Catalana, Mar Ariza, va explicar que d’aquí a quinze dies es tornaran a reunir amb el Govern per fer seguiment de l’acord i va avisar que “si algun dels punts firmats no es compleix, tornarem a apretar i sortirem al carrer”. “Farem un control exhaustiu perquè volem un sector digne”, va afegir Ramon Gomà des de la Panadella. Si des del gremi s’intentava fer entendre als pagesos la importància de l’acord, aquests no podien amagar la seva sensació de desconfiança, validada per la llarga negociació amb el Govern i els pocs avenços que han aconseguit durant l’últim any. “Espero que compleixin les expectatives. Les paraules són molt boniques, però si no van enlloc estem perdent el temps”, va dir Josep Maria Carulla, pagès de l’Horta de Lleida.
I és que els pagesos ho tenien tot preparat per tallar les carreteres i fer sentir “la nostra força”, va admetre Ariza, que, d’altra banda, va voler traslladar als participants de l’assemblea que han aconseguit més avenços negociant que sortint a tallar les carreteres. “No és la manera que ens agradaria, però no ens podem queixar”, va destacar. Josep Clivillé, pagès d’Alcoletge, va reconèixer que no sortir al carrer ha estat un “daltabaix”, però es va posar en la pell dels possibles afectats i va opinar que “crec que és bo perquè fem mal a altres sectors”. Els pagesos van respectar la postura negociadora del gremi, però van reclamar pressionar per garantir que es compleixin. L’Albert, pagès de Maials, així ho expressava. “Hem cedit perquè volem confiar, però si algun dels punts cau serem més contundents”.
PRESSIONS I AMENACES
El Gremi de la Pagesia Catalana va denunciar haver rebut pressions del Departament d’Interior per evitar els talls. En aquest sentit, van explicar que es va fer un estudi de les “repercussions” que podria tenir i van afegir que “tothom ens podria denunciar reclamant el cost”. D’altra banda, Ariza també va voler deixar clar als pagesos que una de les amenaces que van posar sobre la taula al Govern per aconseguir l’acord va ser la possibilitat de fer protestes al Mobile World Congress, que se celebrarà a Barcelona del 3 al 6 de març.
Els punts de l’acord amb el Govern se centren en la desburocratització, millores fiscals (establir una bonificació del 95% de l’impost de successions i reduir el dels hidrocarburs), ajuts per la sequera, mesures contra els robatoris, ajuts per la pera, els regadius i l’accés a l’aigua, l’impacte de Mercosur o el control de la fauna salvatge. Precisament, aquest darrer és un dels principals punts de l’acord. Així es preveu la posada en marxa d’un pla de xoc durant els mesos de febrer i març. L’únic punt que no s’ha firmat és el relatiu a l’amiant en teulades d’explotacions ramaderes, segons va detallar Ariza.

A la Noguera, gairebé un centenar de pagesos es van concentrar en un punt de la carretera C-13, a tocar de Balaguer, un dels llocs on estava previst un dels talls de circulació. Els agricultors que es van mobilitzar en aquest punt van reclamar que les mesures s’apliquin de manera immediata i que no quedin en paper mullat. Tant a Alcoletge com a la Panadella, on es van presentar pagesos de la Segarra, l’Urgell, l’Anoia i la Conca de Barberà, els pagesos van celebrar l’acord amb un esmorzar i un dinar popular. “Això no s’ha acabat. És un primer pas, però volem continuar demostrant la nostra força”.