Pedro Sánchez va voler inculcar optimisme al PSOE en el discurs de clausura del 41è Congrés Federal del partit. Va recordar que vèncer la dreta i la ultradreta no és cap missió “impossible”, i va advertir que “plantarà cara” als “atacs” de la dreta amb “més polítiques progressistes”.
En aquesta línia, va prometre que crearà una empresa pública d’habitatge que construirà i gestionarà pisos des de l’Administració General de l’Estat. Va admetre que en els últims mesos ha sospesat llençar la tovallola, però ho ha descartat perquè davant les polítiques de “l’odi” a ell li toca “fer un pas endavant”. “Tinc més ganes, més il·lusió i més força que mai”, va dir. Sánchez va rebre l’aval del seu partit en aquest Congrés de Sevilla, on no hi havia cap altra candidatura. La seva executiva va obtenir el suport de 90% dels delegats, amb 935 vots dels 1.028 emesos. L’executiva està formada per 49 persones i el PSC disposa de tres representants: Jordi Hereu, Montse Mínguez i Manuel García Salgado. L’any 2021, el Congrés de València va avalar la direcció del partit amb un 94,94% dels vots.
Un cop reelegit com a secretari general, Sánchez va obrir el seu discurs afirmant que ha estat víctima dels “atacs per terra, mar i aire” i de les “mentides” dels “intolerants”. També en resposta a les necessitats dels ciutadans, i davant els “atacs” de la dreta a la llei d’habitatge, va anunciar que el seu govern “crearà una gran empresa pública d’habitatge capaç de construir i gestionar habitatges des de l’Administració General de l’Estat”.
A més, va prometre, l’Executiu espanyol mantindrà l’impost als beneficis de les grans empreses, prohibirà la reconversió d’habitatges residencials en turístics a les zones d’alta demanda, i impulsarà la construcció d’habitatge per a lloguer assequible “com no s’ha fet mai a Espanya”. També va recordar que la pròxima dècada es decidirà també en la lluita contra el canvi climàtic. “Si no fem res, o no ho fem prou ràpidament, les sequeres i danes es tornaran més fortes i destructives”, i “Espanya ha de liderar la resposta a Europa”.
D’altra banda, la Plataforma LGTBI de Catalunya va manifestar el seu “rotund rebuig” a la ponència aprovada en el 41è Congrés del PSOE que proposa fer caure la ‘Q’ i el ‘+’ de l’acrònim LGTBIQ+ que fa referència a aquelles persones que rebutgen tota mena de classificacions del sistema binari home-dona, els asexuals o els pansexuals, entre d’altres. “Lluny de ser un gest d’inclusió, suposa un retrocés en el reconeixement de les identitats diverses i en els esforços aconseguits com a moviment”, va denunciar la plataforma.