Lleida va registrar 31 morts per suïcidi (24 homes i set dones) l’any 2023 mentre que a Catalunya van ser 626 les persones que van perdre la vida per aquesta causa, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística facilitades pel Departament de Salut arran de la jornada sobre la prevenció del suïcidi que es va fer ahir a Barcelona.
Percentualment, segons la taxa amb la que treballa el Departament de Salut i que està distribuïda per regions sanitàries, el major número de temptatives de suïcidi es dona entre les dones de 18 a 29 anys a la regió sanitària de Lleida mentre que pel que fa als homes, tot i que el 2023 es van registrar menys temptatives que en el cas de les dones, és la mateixa franja d’edat la que presenta un índex més elevat d’intents. A la regió sanitària del Pirineu el major número de temptatives es registra en dones de 18 a 29 anys mentre que pel que fa els homes la franja d’edat amb més intents de suïcidi està entre els 30 i els 49 anys. Pel que fa a ideacions de suïcidi (persones que han pensat en treure’s la vida però que no han fet) es dona sobretot entre els 18 i els 19 anys a excepció del Pirineu, on en el cas dels homes l’edat se situa entre els 30 i els 49 anys.
L’any 2023, segons dades provisionals publicades per l’Institut Nacional d’Estadística, es van notificar 626 defuncions per suïcidi i autolesió de residents a Catalunya, la qual cosa representa una taxa de 9,1 morts per cada 100.000 habitants, un 2% menys que l’any anterior. En els darrers anys, Catalunya té una taxa de suïcidi inferior a la de l’estat.
La taxa de 9,1 per 100.000 habitants continua sent superior a la que es va registrar abans de la pandèmia, però el 2023 s’observa la primera reducció de la taxa de mortalitat per suïcidi respecte els anys 2013 i 2022, quan es van assolir els màxims dels darrers deu anys. La mortalitat per suïcidi ha oscil·lat durant els darrers deu anys, i en destaca el 20% de descens de defuncions en dones de 15 a 29 anys. El grup demogràfic amb major taxa de mortalitat per suïcidi és el d’homes majors de 65 anys, amb 18,2 morts per cada 100.000 habitants. Aquestes dades es van presentar ahir en el marc de la jornada intersectorial ‘La prevenció del suïcidi: un compromís de tots’, que es va fer a la sala d’actes del Departament de Salut, amb l’assistència de més de 200 professionals de diferents àmbits, i la inauguració a càrrec de la consellera de Salut, Olga Pané i Mena.
La jornada, que s’organitza amb motiu del Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi del proper 10 de setembre, pretén escoltar veus expertes de diferents departaments de la Generalitat i entitats per compartir experiències i estratègies que permetin avançar en la detecció precoç, l’abordatge i el suport a les persones afectades. A través de la implementació del primer Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025, la Generalitat treballa amb el doble objectiu de reduir, per al 2030, la taxa de temptatives i morts per suïcidi en més d’un 15% i, reduir-ne l’estigma social.
En base als estudis científics, es calcula que per cada suïcidi hi ha entre 10 i 30 temptatives, i que per cada suïcidi en l’etapa de l’adolescència aquesta xifra augmenta fins a entre 100 i 200 temptatives. Per cada mort per suïcidi, queden afectades entre sis i 10 familiars i amics íntims, però l’impacte real s’estén a un cercle social més ampli, afectant de mitjana a 135 persones conegudes.