Catalunya va atendre l’any passat 3.000 casos de justícia restaurativa d’adults, un 31% més que el 2023. La majoria de les víctimes (52,8?%) i dels victimaris (68?%) van ser homes. La justícia restaurativa es planteja com un complement de la justícia ordinària per oferir a víctima, victimari i comunitat afectada un espai per dialogar sobre el delicte i les seves conseqüències. L’objectiu és reparar el dany i aprofundir en l’assumpció de responsabilitats del perpetrador. En relació amb la mediació penal en l’àmbit de la justícia juvenil, l’any 2024 es van tramitar 1.949 casos, un 80% dels quals de forma exitosa per a les dues parts, segons el Departament de Justícia. A més, 2.262 menors van passar pels programes de mediació penal.
Un 99% de les intervencions en justícia restaurativa es fan en fase pre-sentencial (dades 2023) i, en cas de delictes lleus, sovint implica que el jutge desisteixi de seguir amb el procediment penal, informa Justícia.
En el cas dels menors, el 74,5% dels infractors eren nois i el 25,5% noies. El 53,3% tenien entre 17 i 18 anys i un 80% eren de nacionalitat espanyola. El 32% dels processos van ser per delictes contra el patrimoni, el 32,7% per lesions i el 12,5% per delictes contra la llibertat. Un 77% de les víctimes van ser persones físiques, un 15% persones jurídiques i un 8% van ser delictes sense víctima.
Les dades s’han fet públiques en el marc del Congrés sobre Justícia Restaurativa des de la mirada de les víctimes, que se celebra aquest dijous i demà divendres a Lisboa. El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha afirmat en el marc d’aquesta cimera que “la bondat de la justícia restaurativa és que, posant la víctima al centre, aquesta aporta cohesió al conjunt de tota la societat”.
El titular de la cartera catalana de Justícia també ha afirmat que aquest tipus de pràctica judicial té una visió “integral partint sempre de posar la víctima al centre, però considerant també el dret a la reinserció del victimari”.
Sota el lema ‘La Justícia restaurativa des de la mirada de les víctimes’, el Congrés analitzarà durant dos dies les diferents experiències en aquesta matèria a països com Espanya, Portugal, Xile, Colòmbia, el Brasil o l’Argentina.