L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), juntament amb l’Oficina del Regant del Departament d’Acció Climàtica, ha implementat en unes finques de vinya a Verdú (Urgell) un sistema de reg que ha permès reduir entre un 30% i 40% l’aigua que faria servir normalment un viticultor per regar les plantes. A més, els nivells de producció i de qualitat del vi s’han mantingut dins els criteris de la DO Costers del Segre, afirma Xoán Elorduy, cap del Servei de Viticultura i Enologia de l’INCAVI. L’estratègia de reg, que s’ha desenvolupat en els darrers sis anys i ja la coneixen més de 150 viticultors del territori, s’articula amb sensors metereològics i d’humitat del terra per precisar quan és necessari regar.
El projecte vol ser referent a l’hora de gestionar un reg de suport de la vinya que permeti garantir la viabilitat del sector tot i la sequera. El sistema, que funciona per reg de degoteig, es va començar a desenvolupar el 2018 en unes finques de vinya de la DO Costers del Segre a la Vall del Corb, a Verdú (Urgell). L’estudi de l’INCAVI ha determinat que la metodologia de reg implementada permet estalviar “entre un 30 i un 40% d’aigua, les vinyes donen una quantitat suficient de raïm i els vins són d’una qualitat perfectament assumible per la DO Costers del Segre”, explica Elorduy.