Les Oficines de Transició Energètica són una realitat després que la Cambra, la Fecom, la Coell, el Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida, Agrupem i Garrigues Empresarial hagin arribat a un acord. “És un pacte per anar tots a una”, va dir Lara Soria, gerent d’Agrupem. Aquests equipaments volen ajudar les Pimes de la demarcació en la implementació de mesures sostenibles.
“Baixar els costos energètics és molt important”, va afirmar Rafael Oncins, dirigent de la Fecom, mentre que Josep Maria Gardeñes, president de la Coell, va destacar que es tracta “d’un acte de generositat”. Tot i això, Gardeñes va instar les administracions “que no ens posin el llistó més alt” pel que fa a la implementació de mesures sostenibles.
“La Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 preveu que la indústria del país ha de disminuir un 52,6% la seva intensitat energètica l’any 2050 per assolir la neutralitat climàtica. És un objectiu ambiciós, que requereix la participació i implicació de tots els sectors. El nostre com a professionals, i el del teixit empresarial com a agent del canvi”, va dir Jordi Rosell, membre de la junta directiva del Col·legi.
Les oficines “acompanyaran” de forma gratuïta les Pimes amb suport tècnic i també amb la gestió d’ajuts i subvencions, tal com va remarcar Enric Betran, coordinador de l’Oficina de Transició Energètica Col·legial i arriba al Segrià, els dos Pallars, la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça. Les oficines també volen impulsar l’economia circular del territori, va afirmar Mireia Castelló, coordinador de l’Oficina de Transició Energètica Empresarial, que treballarà a la Noguera, el Solsonès i l’Alt Urgell. L’OTE gestionada per Agrupem arribarà a les Garrigues, l’Urgell i el Pla. A la primera, va incidir Anna Roset, de Garrigues Empresarials, es concentra un alt volum de Pimes.