El 12 d’agost del 2026 a les 20.30 hores la lluna cobrirà totalment el sol i, durant poc més d’un minut, aquest alineament precís entre els dos astres i la Terra convertirà el dia en la nit. Serà un eclipsi total de sol, un fenomen astronòmic excepcional en la vida de les persones, que recorrerà el terç sud de Catalunya i serà visible completament des de municipis com Roquetes, Tarragona i Lleida.
El Govern acordarà demà crear una comissió interdepartamental per planificar l’observació de l’eclipsi, ja que s’espera una gran mobilització cap a les zones situades en la franja de totalitat, on planteja crear punts oficials d’observació. A Catalunya, a la franja sud entre Lleida i Tarragona la cobertura serà del 100%. A Roquetes (Baix Ebre), on hi ha l’Observatori de l’Ebre, serà un dels llocs on durarà més, 1 minut i 32 segons. Un fenomen com aquest genera una audiència massiva, una gran expectació que atrau persones d’arreu del món als llocs amb més visibilitat. Per això, i tot i que encara falta més d’un any, el Govern ha començat a treballar per garantir una planificació integral de l’observació d’aquest eclipsi.
“Aquest fenomen s’ha d’abordar des de diferents perspectives, com de la mobilitat i de la seguretat, perquè la gent pugui desplaçar-se els dies previs i posteriors a l’eclipsi amb tota tranquil·litat; de la salut pública, ja que es necessita una bona protecció ocular, i sobretot des de la recerca, la cultura i l’educació”, afirma la consellera Núria Montserrat.
Entre les accions previstes hi ha la creació de punts oficials d’observació, la distribució massiva d’ulleres homologades, l’activació de dispositius especials de trànsit i la posada en marxa de campanyes informatives.