Els estereotips de gènere als mitjans de comunicació, la mercantilització dels cossos de les dones, els referents femenins a l’àmbit de les STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i les cures als espais rurals són els temes dels treballs premiats pel Centre d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera de la Universitat de Lleida (UdL) en diferents convocatòries. Els guardons, que sumen un total de 4.500 euros i que s’han lliurat aquest divendres, reconeixen Treballs de Fi de Grau (TFG) i de Fi de Màster (TFM) amb perspectiva de gènere. Per primer cop, la UdL ha distingit també la millor tesi doctoral en estudis de les dones, feministes i de gènere.
Mercè Espuñes Molins, del programa de doctorat Educació, Salut i Qualitat de vida, ha estat la guanyadora de la primera edició del Premi Zoe Rosinach Pedrol, dotat amb 2.000 euros, per la tesi titulada Crisi de cures, gènere i espais rurals. El cas de les llars familiars lleidatanes. Al guardó s’han presentat 10 treballs, tots ells d’autoria femenina. La tesi premiada relaciona el fenomen de la crisi de cures i de reproducció social amb “les conseqüències de la globalització en el món rural, la ‘desagrarització’, la forma en que el capitalisme transforma allò rural i la seua relació amb els canvis en els sistemes d’obligació familiars”.
El treball ho vincula amb la reducció de membres a les llars familiars, baixa natalitat, sobreenvelliment i alta esperança de vida que “fan insostenible l’actual divisió sexual del treball de cures”. Els resultats de la tesi apel·len a la urgència de corresponsabilitat pública i l’aplicació eficient d’una perspectiva de gènere al món rural que promogui també la implicació empresarial i masculina.
Quant al Premi Maria Lois López al millor TFM, que arriba a la seua quarta edició, les guanyadores han estat dos alumnes del Màster en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d’Igualtat: Lucia Morale, amb Violencia machista contra las políticas: el uso de estereotipos de género en los medios de comunicación; i Cristina Jordi Garau, amb Análisis de la mercantilización de los cuerpos de las mujeres desde un enfoque de género y basado en derechos humanos. Totes dues es reparteixen els 1.500 euros del guardó, 750€ per a cadascuna.
El primer treball s’ha realitzat sobre registres periodístics referits a diferents dones polítiques, mostrant com des dels mitjans “s’exerceix una violència simbòlica que es nodreix dels estereotips de gènere”. El segon analitza si “les narratives neoliberals basades en l’apoderament femení són una eina més de com el sistema patriarcal ha disfressat la subordinació de les dones baix el domini dels homes, implicant la seua cosificació i sexualització”. El jurat també ha concedit una menció a Anna Gallego Caamaño, per l’originalitat del seu TFM titulat Nuevas miradas feministas y LGBTIQ+ sobre la copla.
D’altra banda, la cinquena edició del Premi Aurèlia Pijoan Querol al millor TFG ha reconegut ex aequo la graduada en Treball Social, Hayat Arhou, per Cuidar en silenci. Relats i impactes del suport informal. Una anàlisi des de la perspectiva de gènere, i la graduada en Educació Infantil i Primària, Laura Gracia Amorós, per Les dones als contes STEM. Anàlisi de la representació de referents femenins STEM en els contes i àlbums il·lustrats infantils. Es reparteixen els 1.000 euros de dotació, finançats per l’Institut Català de les Dones.
El jurat ha valorat els dos treballs “per la contribució en la visibilització de les científiques i l’ampliació de referents i models femenins per a les noves generacions STEM i l’aportació en el reconeixement a les cures, com a tasca tradicionalment associada a les dones, tot fent palès l’impacte que té en les seues vides”, respectivament. També ha concedit dos mencions a la graduada en Llengües Aplicades i Traducció i Estudis Anglesos Abril Domingo Cortiella pel TFG titulat The kaleidoscopic nature of women opressed by patriarchy: A comparative analysis of Louisa May Alcott’s Little women (1868) and A.M Barnard’s Behind a Mask (1866), i la graduada en Dret Nayara Avril García Martínez, per La responsabilidad patrimonial de la Administración Sanitaria en el ámbito de la violencia obstétrica.
Les encarregades de lliurar els premis han estat la vicerectora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida, Núria Camps Mirabet; la directora del Centre Dolors Piera de la UdL, Ana M. Romero Burillo; i la directora dels Serveis territorials d’Igualtat i Feminismes a Lleida, Elena Fuses Navarra. Camps ha destacat la “gran satisfacció de reconèixer recerques que posen de relleu el biaix androcèntric i aporten propostes innovadores”. A banda del diploma i el taló, totes les guardonades han rebut una estatueta realitzada per la ceramista lleidatana Monti Mateu, realitzada especialment per a l’ocasió.