Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Plaques solars en esglésies per generar energia per als col·lectius més vulnerables

Una cooperativa del Cogul vol instal·lar panells per aportar-hi un 10% als beneficiaris del bo social

FOTO_Núria García Les esglésies tenen bones teulades i no les fan servir per a l’energia

ARTICLES - ZONA 2

L’energia renovable, i concretament la fotovoltaica, està cada vegada més present en el debat públic de la societat. Cada vegada més, hi ha persones interessades en instal·lar panells solars a les cobertes de casa seva per generar la seva pròpia energia. Per això, van sorgir les comunitats energètiques, per fer front a la despesa inicial de les plaques solars i compartir l’energia generada. Així va néixer al Cogul, la cooperativa Units Energy, formada per uns 20 membres (la meitat dones), on participen particulars, pimes i col·lectius vulnerables. Precisament, una de les propostes d’aquesta comunitat energètica és instal·lar panells solars a les parròquies per generar energia i beneficiar amb un 10% aquests col·lectius.

El mitjà local Som Garrigues es va fer ressó de la iniciativa d’Units Energy fa una setmana a través de Xavier Martí, tresorer de la cooperativa. Martí va indicar que, recentment, van guanyar el premi Reeixim l’Oesst i ara estan pendents d’arribar als 6.000 euros mitjançant el micromecenatge, perquè el projecte pugui tirar endavant. “Costa. Ara hem superat els 4.000. Creiem que podrem assolir-ho, però no és fàcil”. El micromecenatge l’han impartit a través de la Fundació Goteo i de la seva web goteo.org.

Martí va destacar que a Alemanya, més del 50% de l’energia “és neta i està descentralitzada en manys de comunitats energètiques, mentre que a Espanya no arribem a l’1%”. Per això, Units Energy vol revertir la situació i que siguin les mateixes comunitats les que generin la seva pròpia “energia neta i que es regulin els preus”. Amb aquesta iniciativa, es generarien uns 100 quilowatts per hora amb les plaques solars a les esglésies i el 10% (10 quilowatts), aniria destinat als col·lectius vulnerables. “Així, hi hauria un o dos quilowatts per les famílies beneficiàries del bo social”, va aclarir Xavier Martí. 

De moment, tal com indicava Som Garrigues i el mateix Martí, ja tenen el vistiplau del Bisbat de Lleida per dur a terme el projecte, però queda pendent assolir el micromecenatge i rebre l’ajut de 60.000 euros del Ministeri per la Transició Ecològica. 

Martí va indicar que Units Energy s’ha emmirallat en Osona Energia, que ja té unes 50 petites comunitats energètiques arreu de la comarca. “Ells són una cooperativa de segon grau que ens aconsella, a les de primer, com hem d’actuar”, va dir Martí. A la demarcació de Lleida ja hi ha unes 12 comunitats a Seana, Almacelles o Arbeca. Per això, la cooperativa vol continuar creixent.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)