El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, va afirmar que cal construir 50 noves plantes de biogàs a Catalunya durant els pròxims cinc anys a fi de millorar la gestió de les dejeccions ramaderes. El conseller ho va dir durant la presentació de la jornada ‘Les plantes de biogàs, una oportunitat al territori’, que va celebrar-se al Parc Agrobiotech de Lleida, on va explicar que les noves infraestructures que cal construir permetran donar resposta al 45% dels purins que es generen anualment a Catalunya. Ordeig va assenyalar que les instal·lacions de biogàs són una eina per avançar cap a la neutralitat climàtica, impulsar nous models de negoci sostenibles, i fomentar la gestió eficient dels residus orgànics, especialment en entorns rurals.
Ordeig va remarcar que el departament continuarà donant suport a les plantes de biogàs “com un element clau per avançar cap a la transició energètica, ambiental i verda i una oportunitat per al territori. I en aquesta línia, va anunciar que aquest any es publicarà la segona convocatòria dels ajuts destinats a subvencionar les instal·lacions de plantes de biogàs i tractament del material orgànic obtingut com a resultat dels digestats, amb una inversió prevista de 25 milions d’euros, que formen part de l’Estratègia catalana del biogàs 2024-2030. En la primera es van adjudicar 43 milions per a 17 projectes .
El conseller també va dir que Catalunya “ha de fer una accelerada” en la construcció de noves plantes, ja que, en parer seu, “són una oportunitat per reduir l’excés de nitrats” i obren “una nova finestra de competitivitat per al sector ramader perquè permet baixar els costos energètics a través de l’autoconsum i es pot injectar a la xarxa de gas on la producció de fertilitzants d’alta qualitat a partir del tractament de les dejeccions”.
Sobre l’oposició i desavinences que han generat alguns projectes arreu de la demarcació, Ordeig va dir que s’ha de fer un debat sincer, analitzant els pros i les contres, i va defensar que cal fer pedagogia i consensuar projectes que siguin sostenibles i de proximitat.
Catalunya genera cada any 9,4 milions de tones de purins i 2,8 milions de tones de fems i gallinassa i en el marc del compromís per descarbonitzar l’economia catalana, el Govern ha reduït a la meitat els tràmits per implementar projectes de producció de biogàs que es considerin estratègics. En el marc de la jornada, es van dur a terme tres taules rodones on una vintena d’experts van debatre sobre temes com el potencial energètic i fertilitzant del biogàs, les tecnologies disponibles, els materials aprofitables i els reptes normatius i logístics per a la implantació de noves instal·lacions.
POBLES VIUS
En declaracions a l’ACN, la plataforma Pobles Vius, que s’oposa a la planta projectada al municipi de la Sentiu de Sió (Noguera), va criticar que en la jornada d’ahir només es convoquessin persones favorables a aquests projectes energètics i, en canvi, s’exclogués a les veus crítiques. Des de la plataforma apunten que el departament “posa una catifa vermella al lobby del biogàs europeu perquè s’instal·li a Lleida”.