Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Obrir el transport escolar a tothom, una fórmula que funciona a la Segarra i que ARCA proposa copiar arreu del món rural

L'entitat presenta 50 propostes per millorar la mobilitat en municipis amb pocs habitants

ACN_ Una usuària puja al servei de bus escolar a demanda

ARTICLES - ZONA 2

El transport públic és una assignatura pendent en el món rural. Hi ha poca oferta, tant pel que fa a rutes com a freqüències, i això fa que el vehicle privat sigui sovint l’única opció que tenen els habitants d’aquests municipis per poder anar a la feina, a l’escola o a fer qualsevol altra activitat o gestió. A la Segarra, van posar en marxa fa 8 anys una fórmula per impulsar la mobilitat sostenible que consisteix en un servei de transport a demanda que es combina amb el transport escolar. La iniciativa s’ha consolidat i ja l’utilitzen 25.000 usuaris anuals. L’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA) ha inclòs aquest model dins d’una llista de 50 propostes per millorar la mobilitat en l’àmbit rural.

La Generalitat, a través d’un acord amb el consell comarcal de la Segarra i la concrecionària de les rutes de transport escolar, Cots Alsina, van posar en marxa el 2017 el servei de transport a demanda. És un servei que pot utilitzar qualsevol persona de la comarca, sempre que ho sol·liciti abans de les 12 hores del dia anterior, i que ofereix uns horaris i recorreguts preestablerts que es coordinen amb les del transport escolar.

En concret, ofereix 19 línies que donen servei a pràcticament tots els municipis i poblacions de la Segarra, a més d’altres municipis d’altres comarques, com ara Solsona (Solsonès), Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) i Tàrrega (Urgell).

Aquesta iniciativa permet aprofitar els seients buits dels autocars dels estudiants i, a la vegada, oferir transport en municipis on, en molts dels casos, no hi arriben mitjans de transport públics. La proposta s’ha anat consolidant fins a arribar als 25.000 usuaris anuals. Això, en una comarca on hi viuen unes 20.000 persones repartides en 103 nuclis de població.

El perfil dels usuaris d’aquest servei és, sobretot, alumnes que cursen estudis postobligatoris i persones d’edat avançada que no disposen de vehicle propi, segons ha explicat la vicepresidenta del consell comarcal de la Segarra i alcaldessa de Tarroja de Segarra, Imma Secanell.

El servei funciona i la valoració que en fan els usuaris és bona. Tot i això, des de la comarca consideren que caldria incrementar el servei de transport públic amb altres línies regulars “Va molt bé per situacions puntuals, però no resolen el problema de mobilitat que tenim”, afirma Secanell.

50 propostes per millorar la mobilitat rural

L’aposta d’aprofitar el transport escolar i obrir-lo al desplaçament de viatgers és una de les 50 propostesque ha presentat l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA) per millorar la mobilitat sostenibilitat a les àrees rurals.

Els 50 punts són les solucions que proposa el grup de treball en mobilitat rural, impulsat per l’ARC i en el qual hi ha participat una quinzena d’òrgans institucionals i entitats, després d’analitzar les problemàtiques en aquest àmbit.

Les principals problemàtiques que es troben els municipis allunyats de les grans àrees metropolitanes són, sobretot, la falta d’oferta de transport públic que fa que hi hagi una “gran dependència del vehicle privat”, així com també un sistema tarifari que sovint no té en compte la realitat de les comarques rurals i la falta d’informació que hi ha en diverses parades i estacions, segons ha explicat el tècnic de mobilitat d’ARCA, Eloi Guinjoan.

Pel que fa al model de la Segarra, l’ARCA proposa estendre la iniciativa arreu del país. De fet, el servei d’autobús a demanda ja es fa servir en altres comarques, tot i que des d’ARCA consideren que cal definir un procediment estàndard consensuat entre els departaments de Territori i Educació de manera que el servei no depengui “de la bona entesa entre les àrees d’educació i territori de cada comarca”, ha expressat Guinjoan.

Altres propostes de la llista són, entre altres, ampliar l’edat escolar -que actualment finalitza als 16 anys- per tal que els estudiants de batxillerat i cicles formatius també puguin gaudir de transport gratuït; la incorporació d’un model de mobilitat compartida per reduir la circulació de vehicles privats; oferir incentius als ajuntaments rurals perquè instal·lin punts de càrrega per a vehicles elèctrics, i substituir els pals de parada per marquesines.

La mobilitat, factor clau per fixar la població

Guinjoan ha afirmat que la mobilitat és un “factor clau” per al desenvolupament de les zones rurals, ja que “condiciona la qualitat de vida de les persones”. En especial, de la gent jove i de les persones en edat avançada que no disposen de vehicles privats per moure’s. Així, remarca que una bona oferta de transport ajuda a fixar la població al territori i, també, n’atreu de nova.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)