Aquest divendres s’ha presentat a Unha (Naut Aran) la nova marca “Els Pobles Més Bonics dels Pirineus”, un projecte que uneix a 12 municipis del Pirineu i prepirinenc català, aragonès i navarrès, amb l’objectiu de reforçar el seu atractiu turístic i cultural sota un segell comú d’excel·lència.
L’acte va estar presidit per l’alcalde de Naut Aran, César Ruíz-Canyella, qui va rebre al president de l’Associació Els Pobles Més Bonics d’Espanya, Francisco Mestre, i a les delegacions dels pobles que formen part d’aquesta nova iniciativa.
Tots ells han superat l’exigent Carta de Qualitat de l’associació i ja són membres certificats.
Els municipis fundadors són:
- Catalunya: Beget (Camprodon), Durro (Vall de Boí), Arties, Bagergue, Garòs (Naut Aran)
- Aragó: Alquézar, Aínsa, Roda de Isábena, Ansó, Sos del Rey Católico
- Navarra: Roncal-Erronkari i Ujué-Uxue
Durant la presentació, Francisco Mestre va explicar que “posarem tot el nostre esforç en aquesta il·lusionant marca. Des d’avui ja es poden recórrer rutes per aquests pobles amb mapes interactius que estaran disponibles aquesta mateixa setmana en la nova web i App de l’associació”. També va anunciar que “totes les oficines de turisme dels municipis implicats ja disposen de fullets informatius sobre aquesta nova marca i que esperen que aquesta Setmana Santa molts visitants els utilitzin com a guia”.
Un dels eixos clau del projecte serà la futura integració de municipis francesos, a través de la col·laboració amb l’associació homònima Les Plus Beaux Villages de France, amb els qui es compartirà aquesta marca de caràcter pirinenc i transnacional. L’objectiu: enfortir la visibilitat conjunta i la promoció dels valors patrimonials, culturals i gastronòmics de tota la serralada pirinenca.
Els representants municipals també van acordar que la pròxima trobada dels Pobles Més Bonics dels Pirineus se celebrarà a Beget (Camprodon, Girona).
Sobre l’Associació
L’Associació Els Pobles més Bonics d’Espanya, que compta en 2025 amb 122 localitats úniques, neix de la convicció i necessitat de posar en coneixement de tot el món els meravellosos pobles que esquitxen la geografia espanyola. L’objectiu és promocionar els petits municipis, preferentment rurals, agrupats sota una mateixa marca de qualitat, a través de les accions de promoció i esdeveniments culturals que l’associació emprèn tant dins com fora d’Espanya.
Aquesta xarxa engloba llocs de gran bellesa i personalitat que destil·len història i cultura a l’una, viles marcades per la tradició que el viatger podrà gaudir en recórrer els seus camins i barrejar-se amb els vilatans.
La marca Els Pobles més Bonics d’Espanya és un referent de prestigi i qualitat a nivell nacional i internacional. La iniciativa està basada en el model francès Les Plus Beaux Villages de France i la xarxa espanyola forma part de la Federació dels Pobles més Bonics del Món, amb xarxes a França, Itàlia, Bèlgica i el Japó. Altres països estan creant noves associacions com ara Rússia, Alemanya, Liechtenstein, El Líban, Suïssa i Portugal. L’Associació es va crear a Espanya l’any 2010 i es va presentar tres anys més tard amb una xarxa de 14 pobles. Progressivament, la llista ha anat augmentant fins a les 122 localitats actuals.