La gestió econòmica de totes les administracions s’ha de basar en la informació que posi en evidència el que passa al seu territori, i aquesta com més detallada sigui per poder arribar a la dada més petita, molt millor. Aquesta setmana s’ha fet pública l’evolució del PIB d’Espanya durant el primer trimestre. Les previsions que es feien al començament d’aquest 2024 eren d’un creixement moderat inferior al de 2023 i és deia que per aquest 2024 el percentatge de creixement es situaria entorn el 2%. Tanmateix, a mesura que avançava l’any tant el Banc d’Espanya com el Fons Monetari Internacional augmentaven aquelles primeres previsions i ja parlaven del 2,3 i 2,4% respectivament.
Doncs, bé, aquest dos últims percentatges s’han superat amb l’evolució del PIB durant el primer trimestre de 2024 segons les estimacions de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La taxa d’increment interanual del PIB el primer trimestre d’aquest 2024 ha estat del 2,5%.
Si entrem en el detall l’INE ens diu que la demanda nacional (consum+inversió+saldo net entre exportacions i importacions) va contribuir en 2,3 punts a aquest increment del 2,5%. Resulta, però, que de totes aquestes magnituds esmentades la que va tindre un augment més significatiu va ser el consum (al ser demanda nacional, en aquest consum no es comptabilitza la despesa dels i de les turistes) i, particularment, el consum de les llars va augmentar un 2,5%. És convenient, aquí, aturar-se. Totes les llars van augmentar el seu consum? Evidentment, aquest increment del consum és de totes les llars, però la diferència d’ingressos i estalvi de totes les llars és molt gran i no sabem on aquest 2,5% es va concentrar. Les famílies amb rendes baixes on, per força, al no tenir capacitat d’estalvi, tots els seus ingressos van –obligatòriament– a consum, amb una inadaptació dels salaris a la inflació, és, pràcticament, impossible que hagin pogut augmentar els seu consum, si més no, amb aquest percentatge assenyalat.
És aclaridor al respecte fer referència al Consell Econòmic i Social d’Espanya que acaba d’assenyalar, en la presentació de la seva Memòria, que el límit de pobresa s’està incrementant. Més del 25% dels ciutadans es troben en aquesta situació. El seu president Antón Costas va dir que “aquest sol primaveral no escalfa igual a totes les llars d’Espanya”. És necessari treballar amb magnituds petites per saber on hi ha els problemes.