Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Marc Solsona alerta del “col·lapse” dels ajuntaments per l’excés de burocràcia i fiscalització: “Hem perdut autoritat”

Un any després dels comicis, l'alcalde destaca "l'estabilitat política" pel pacte entre Mollerussa Primer, PSC i Junts

L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona

ARTICLES - ZONA 2

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, alerta del “col·lapse” que està patint el món local per l’augment excessiu de la càrrega burocràtica i de control fiscal que han d’assumir. Afirma que en la darrera dècada els alcaldes han “perdut autoritat” i que les seves funcions estan “molt més limitades perquè hi ha una burocràcia que alenteix que les polítiques siguin ràpides” i, davant d’això, demana a la classe política que legisli “a favor dels ajuntaments”. En una entrevista a l’ACN, Solsona ha fet balanç del darrer any al govern –que va començar amb minoria amb Mollerussa Primer i PSC fins a l’entrada de Junts al novembre- en què ha destacat la “percepció real d’una certa estabilitat política que permet actuar i prendre mesures”.

Marc Solsona va entrar a l’alcaldia de Mollerussa l’any 2010. L’any passat va guanyar de nou les eleccions, aquesta vegada sota la marca Mollerussa Primer – Ara Pacte Local, amb 4 regidors, però es va quedar lluny de les tres majories absolutes que havia obtingut anteriorment. El mandat va començar al juny amb un govern en minoria amb el PSC, fins que l’entrada de Junts al novembre va permetre recuperar la majoria amb 10 dels 17 edils.

Solsona ja va anunciar l’any passat que no es presentarà als següents comicis i vol que aquest mandat serveixi per aportar el seu coneixement i experiència per “endreçar i reconduir” situacions derivades de la pandèmia i del dia a dia de l’ajuntament.

L’alcalde mollerussenc, però, lamenta que el dia a dia del món local té poc a veure amb el que hi havia quan va entrar a l’alcaldia, i afirma que els alcaldes han perdut poder de decisió en detriment de la burocràcia i el control fiscal, que no han parat de créixer. Considera que el món local “està col·lapsat”, sobretot, arran de la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) aprovada pel PP l’any 2013. “Van posar el llop a vigilar les cabres ja que va legislar aquell que més hauria de ser vigilat”, diu Solsona.

També explica que aquesta llei ha fet que els alcaldes hagin “perdut autoritat”, ja que les seves funcions són “més limitades”, i això, diu, genera tensions entre l’administració i la ciutadania. “La pèrdua d’autoritat es nota en la gent i quan un no té autoritat no té respecte”, afegeix.

Per tot plegat, afirma que cal derogar amb urgència la llei LRSAL i impulsar polítiques “a favor dels ajuntaments” perquè el món polític pugui “recuperar el poder de decisió”. I afegeix que aquest punt hauria de ser clau per als partits catalans a l’hora de negociar futures investidures a Catalunya o Espanya.

Estabilitat política

Passat un any de les eleccions, Solsona posa en valor l’entesa amb la resta de grups que ha permès articular un govern amb majoria, fins i tot quan “l’aritmètica era molt difícil”, i es mostra convençut que el fet d’haver-se presentat per una candidatura independent ha facilitat aquests acords perquè no hi ha hagut una “instrumentalització partidista”.

Un dels eixos de treball del darrer any s’ha centrat en el manteniment i millora de la via pública pel que fa a mobiliari, il·luminació, jardineria i arbrat i neteja. I és que segons Solsona, la pandèmia ha fet que la ciutadania torni a considerar aquests aspectes una prioritat. “Penso que un any després ja s’han vist canvis en el dia a dia del municipi i sobretot una percepció real d’una certa estabilitat política que permet actuar i prendre mesures”, ha valorat.

Demanda de sòl industrial per créixer

Les possibilitats de creixement industrial de Mollerussa es veuen limitades per la superfície de la ciutat, de 7,1 km2. Aquestes dimensions fan que a la ciutat no s’hi puguin implantar noves “empreses grans”, de manera que l’estratègia del govern municipal es centra en treballar perquè les firmes ja establertes puguin continuar creixent i no hagin de marxar.

De fet, la principal demanda de sòl industrial a la ciutat és per part d’empreses mollerussenques que necessiten ampliar les seves instal·lacions. En aquest sentit, Solsona explica que el desenvolupament del polígon industrial dels Negrals, que servirà perquè empreses de l’entorn puguin créixer en espai, segueix el seu curs, amb la previsió de començar a urbanitzar l’espai de 15 hectàrees a finals d’any.

També segueixen el seu curs les obres d’adequació del nou Institut d’Emprenedoria i Innovació, ubicat a les instal·lacions del Patronat de Fires, a l’edifici Sant Jordi, que preveuen estar enllestides el febrer de l’any vinent. El nou equipament ha de servir per promoure i vincular la innovació, l’emprenedoria i la transformació digital del teixit industrial, professional i empresarial.

A banda, la ciutat continua promovent l’estratègia Mollerussa Smart Lab, que des de fa 8 anys converteix la capital del Pla d’Urgell en un laboratori de proves de les tecnologies més innovadores. Una de les darreres accions, dins d’aquest estratègia, ha estat la instal·lació de 5 nassos electrònics, uns aparells que detecten pudors nocives a temps real.

Equipaments

Aquest mandat està previst que es materialitzin diferents projectes llargament reivindicats. Per una banda, Salut té enllestides les obres del nou Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), annexat a l’actual CAP Mollerussa, que donarà servei a unes 65.000 persones a l’any. A banda, aquest juliol ha sortit a licitació les obres de construcció de la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra, que s’ubicarà al costat del Parc de Bombers, al costat de la carretera de Linyola. Solsona destaca que són dos equipaments reivindicats que “defineixen la capitalitat de Mollerussa” a Ponent i que sumen “una inversió indirecta a la ciutat molt potent de més d’11 MEUR”.

Un altre projecte que també segueix en marxa és la passarel·la de vianants sobre l’A-2 que ha d’unir Mollerussa i el Palau d’Anglesola.

Habitatge

Un problema que afecta Mollerussa i també bona part del país és la manca d’habitatge. Cada dia entren a la ciutat uns 11.000 vehicles, una xifra que, segons Solsona, baixaria si hi hagués més possibilitats de viure a la ciutat. Entre altres, el consistori està instant a finalitzar les edificacions inacabades que hi ha. “Estem acompanyant i ajudant els promotors, i també estem en contacte amb la Sareb”, explica l’alcalde mollerussenc, que afegeix que una altre dels projectes prevists és el de destinar a ús residencial per a estudiants un edifici del carrer Ferrer i Busquets que el consistori ha rebut d’una donació.

Això si, Solsona critica que la limitació als preus dels lloguers impulsada pel Govern afecti la capital del Pla d’Urgell ja que no té en compte, considera, les particularitats de la comarca. “Ens perjudica perquè no som dispersos, som una comarca compacta i vull competir amb igualtat de condicions”, assenyala Solsona.

A favor que hi hagi un govern aviat

Sobre l’escenari postelectoral a Catalunya, Solsona demana que hi hagi “un govern que governi  i un Parlament que legisli” el “més aviat possible”. Sense entrar a valorar qui hauria de presidir la Generalitat, l’alcalde de Mollerussa espera que no hi hagi una repetició electoral perquè el país i, sobretot el món local, necessita “sortir de la provisionalitat”.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12