Un estudi impulsat pel grup CIBEREHD de malalties inflamatòries intestinals Germans Trias ha conclòs, per primera vegada, que patir obesitat greu esdevé un factor de risc per acabar desenvolupant alguna de les dues principals malalties inflamatòries intestinals (MII): la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa, trastorns que a Catalunya s’estima que afecten l’1% de la població i que, com cada 19 de maig, celebren el seu Dia Mundial.
L’estudi, publicat a la revista Journal of Crohns and Colitis, és el resultat d’haver analitzat una gran base de dades, de més d’un milió de persones, registrades pel Servei Català de la Salut entre els anys 2005 i 2020 a Catalunya. En concret, d’un milió amb obesitat, de gairebé 100.000 amb obesitat greu i de prop de 15.000 sotmeses a cirurgia bariàtrica. De fet, una de les principals fortaleses de l’estudi és haver seleccionat una cohort poblacional tan àmplia i representativa, amb un seguiment extens en el temps i amb informació sobre factors que podien influir en associar obesitat amb desenvolupar malalties inflamatòries intestinals (MII).
En aquest sentit, malgrat que les causes i la fisiopatologia de les MII no es coneixen del tot, sí se sap que són el resultat d’una complexa interacció entre factors genètics i ambientals, alteracions de la microbiota intestinal, defectes en la integritat de la barrera intestinal i alteracions de la regulació del sistema immunitari. Entre els factors ambientals, el tabaquisme s’ha relacionat clara i repetidament amb la possibilitat de desenvolupar malaltia de Crohn o colitis ulcerosa.
No obstant, se segueixen estudiant factors que probablement ajuden a desenvolupar alguns d’aquests trastorns i que afecten al seu curs natural o a la resposta als tractaments. Un d’aquests és l’obesitat, en la investigació clínica de la qual existeix un interès emergent com a causa de desenvolupament de les MII.
Major incidència si es té obesitat greu
Al respecte, Eugeni Domènech, cap del Servei d’Aparell Digestiu del Germans Trias, investigador principal del Grup de Recerca en Malalties Inflamatòries Intestinals (GReMII) de l’IGTP i membre d’aquest grup CIBEREHD, conclou haver observat que les persones amb obesitat greu i les sotmeses a cirurgia bariàtrica van presentar més risc de desenvolupar MII en comparació amb persones amb obesitat.
En concret, la taxa d’incidència de MII entre les persones amb obesitat greu sense cirurgia bariàtrica va ser de 0,9 casos per 1.000 persones-any; pel que fa a les persones que s’havien sotmès a aquesta cirurgia abans de ser diagnosticades amb MII, la taxa va ser de 0,84 casos; per últim, la taxa va caure al 0,60 casos entre les persones amb obesitat.
Per tot plegat, “l’obesitat greu i la cirurgia bariàtrica són factors de risc independents per a desenvolupar MII, a banda del tabaquisme”, subratlla Domènech, qui afegeix que aquest risc està estretament relacionat amb l’obesitat greu. En aquest sentit, segons l’estudi, les alteracions del microbioma i un estat proinflamatori relacionat amb l’obesitat s’han de considerar possibles desencadenants de desenvolupar MII en persones genèticament predisposades.
A més, per a Domènech, haver trobat aquesta associació entre obesitat i MII “ens permet plantejar la rellevància de dur a terme cribratges no invasius de MII en aquest tipus de població”. En aquest sentit, l’estudi recorda que hi ha una certa evidència de l’existència d’una llarga fase inactiva o preclínica de les MII amb canvis immunològics que es desenvolupen gradualment, tal i com ho suggereix l’augment de biomarcadors inflamatoris i d’anticossos microbians positius durant molts any abans que les MII es manifestin clínicament. Aquests cribratges podrien consistir en mesurar seriadament la calprotectina fecal, una proteïna fàcilment detectable a la femta i l’anàlisi de la qual, segons una recent recerca realitzada per aquest mateix grup, ajuda a reduir el nombre de colonoscòpies i a millorar el seguiment en pacients amb malaltia de Crohn.
La malaltia de Crohn és, amb la colitis ulcerosa, una de les més comunes malalties inflamatòries intestinals, caracteritzades per ser un conjunt de trastorns inflamatoris crònics de causa desconeguda que afecten l’aparell gastrointestinal. Alguns símptomes comuns són diarrea, sang a la femta, cansament, dolor abdominal, pèrdua de gana i de pes i febre.
S’estima que l’1% de la població catalana pateix alguna d’aquestes dues malalties; la meitat, són malaltia de Crohn. Al Germans Trias, anualment se segueix a prop de 2.000 pacients, tant de Crohn com de colitis ulcerosa.