El departament de turisme de la Paeria, Lleida Turisme, prepara una acció de reivindicació de la tècnica ancestral de fer orelletes tot estirant la massa amb el genoll. Aquesta iniciativa s’emmarca dins dels actes del projecte Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia que impulsa el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de Generalitat de Catalunya.
L’acte que organitza Lleida Turisme es realitzarà el proper dia 26 de novembre a les 16.00 h al Cafè de Teatre de l’Escorxador, on les padrines hauran fet la massa durant el matí. A la tarda, en un acte obert al públic s’estirarà la massa amb el genoll, es posarà a fregir orelleta per orelleta, es giraran amb canyes, com mana la tradició, s’ensucraran i, al final de la demostració, se servirà un berenar amb les orelletes que s’hauran elaborat durant la demostració.
Les orelletes de Lleida formen part d’una tradició pastissera que prové d’Al-Andalus i que continua profundament arrelada al territori de Lleida, també a Tarragona i a una part generosa de l’arc mediterrani que va des de Castelló fins a la costa interior d’Itàlia.
Per a l’ocasió, s’està treballant una imatge singular on queda reflectida la recepta tradicional per a fer orelletes de Lleida que, a més, es reproduirà en un format làmina per tal de comptar amb un element d’homenatge a les padrines i a aquest art gastronòmic ancestral.
Fines, cruixents i lleugerament anisades, aquestes petites delícies daurades s’elaboren especialment per festes, fires i trobades familiars. També comporten una forma tradicional i ancestral d’elaboració de la qual ja gairebé en queden pocs testimonis, fonamentalment padrines, de la Catalunya rural a les comarques del Segrià o les Garrigues, entre altres.














