Un informe elaborat per la Federación de Consumidores y Usuarios CECU va col·locar Lleida a la cua de les ciutats espanyoles amb més de 100.000 habitants, pel que fa a tenir banys i fonts públiques. En el primer dels casos, la capital del Segrià no en té cap, igual que ciutats com Cadis o l’Hospital de Llobregat. D’altra banda, el rànquing el lidera Zamora que disposa d’un per cada 4.556, Salamanca un per cada 5.536 i Bilbao un bany per cada 5.768.
La insuficiència de fonts és notòria també a Lleida, un factor “preocupant en l’època estival”, segons CECU.
L’organització va contactar amb 83 municipis, però només 35 van respondre, tot i estar obligats per llei. “Fem una especial crida als municipis que multipliquen la seva població a l’estiu perquè habilitin banys, encara que sigui de caràcter temporal, per donar servei a la població que habita els seus territoris en aquests mesos”, explicava Miguel Crespo, advocat de CECU. Tanmateix, la instal·lació d’aquests ha de complir “els requisits mínims d’intimitat, usabilitat i higiene”, remarcava Crespo.
Des de CECU es creu “que molts ajuntaments no es prenen seriosament les implicacions per a la salut pública i la protecció del medi ambient que té la falta de fonts i banys públics” i va dir que aquesta insuficiència “atempta contra els drets humans a l’aigua i al sanejament”.