Els mesos finals de primavera, maig i juny, comporten per molts adolescents i joves d’arreu de Catalunya la fi d’una etapa i en altres casos l’inici d’una nova. És per aquest motiu que durant aquests dos mesos, els alumnes de 2n de Batxillerat, de quart de graus universitaris, i els de segon dels cicles formatius de grau mitjà i superior, duen a terme les tradicionals orles, celebracions on acomiaden un tram de la seva vida de la forma més especial i lúdica possible. Això ha convertit, precisament, les orles en el nou negoci de l’oci.
Entre espai per a la graduació, vestit, menjar, festa, fotografia i transport, un alumne pot pagar per cap més de 400 euros. Els tres espais predilectes per als estudiants lleidatans són la Seu Vella, la Llotja i l’Auditori Enric Granados. En tots tres es duen a terme gran part de les graduacions. Paco Cerdà, conseller delegat del CNC, detalla que per ell és un “orgull” que es facin les orles a la Llotja. L’equipament té un conveni amb la UdL amb un preu especial que pot variar depenent dels extres, “però que en cap cas supera els 2.000 euros”. Aquest any l’espai ha albergat fins a 12 graduacions. “No volem guanyar, ni perdre. Les orles són una causa social. Importa més el sentiment, que l’àmbit econòmic”.
Joan Baigol, president del Consorci de la Seu Vella, explica que aquest any s’han fet cinc orles al patrimoni. “Ens interessa que es facin aquí per apropar el monument a la ciutadania”. Baigol diu que posa especial èmfasi en les titulacions amb més alumnes de fora, com Medicina i el preu de lloguer de la Seu és de 1.250 euros, per 200 cadires.

Un cop feta la graduació, toca l’àpat. Els restaurants i cases rurals normalment, a part del menjar, ofereixen servei de festa amb barra lliure. En alguns casos, inclús, faciliten transport fins a l’espai. El restaurant Palermo té diversos preus, en relació al que ofereix cada servei. De 50 a 95 euros si entra barra lliure fins a les 5. “És una tendència que va a l’alça. Enguany hem fet cinc grups”, comenta el propietari del negoci. Tot i això, mentre el gerent d’un local afirma establir “preus prohibitius” als joves “perquè volen molt, pagar poc i són mals clients”, l’Antoni del Palermo indica que és el contrari. “Sempre hi ha algú que va més passat, però mai hem tingut cap problema”. Altres establiments fan preus tancats de 100 euros per persona.
En cas de no fer la festa al restaurant, molts alumnes opten per les discoteques, amb preus entre 15 i 20 euros (si no són VIP). En aquests casos s’ha d’afegir normalment el taxi, que varia depenent del viatge.
Els vestits són els altres protagonistes de les orles. Pel que fa als femenins, els preus oscil·len entre els 50 i els 150. A això s’han de sumar els complements com joies, bosses de mà i sabates, que serien al voltant d’uns 75 euros més. Pel que fa als masculins, un jove pot gastar-se fins a 150 euros en un, “però li treuen més profit”, indica un modista. Afegint uns 30 euros per les sabates i 30 per la camisa, el cost pot arribar als 210.
Finalment, el record fotogràfic de les orles i de la graduació, costa per alumne una mitjana de 40 euros. Tot això, suma més de 400 euros per un dia històric per als joves.
