Les infermeres de Catalunya poden indicar i autoritzar diferents tractaments farmacològics per deixar de fumar des del 9 de desembre. Ho poden fer gràcies a un nou protocol. Des de llavors i fins el 31 de gener, 2.355 professionals ja han fet com a mínim una indicació amb la guia del tabac a un total de 7.637 persones. Amb aquesta nova competència es vol millorar l’accés a la medicació per a la ciutadania, reforçar l’autonomia de les infermeres i incrementar l’eficiència del sistema. El protocol no només autoritza la prescripció, sinó que formalitza i potencia la tasca que les infermeres ja desenvolupaven en l’acompanyament de les persones que volen deixar de fumar.
Aquest enfocament integral inclou intervencions educatives i de suport conductual, monitoratge del tractament i els resultats en salut, seguiment personalitzat per millorar l’adherència terapèutica i prevenció i detecció d’efectes adversos.
Aquest protocol ha estat dissenyat amb l’objectiu de sistematitzar i adaptar la ‘Guia per a la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments subjectes a prescripció mèdica per part de les infermeres’, publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), al context català. El document permet la prescripció infermera de tractaments farmacològics específics per a la cessació tabàquica, com la vareniclina i la citisiniclina.
El protocol ha estat elaborat i aprovat pel Programa d’Harmonització farmacoterapèutica del Servei Català de la Salut, en coordinació amb l’Agència Salut Pública de Catalunya i les xarxes d’Atenció Primària i d’Hospitals sense Fum, així com amb la participació activa de la Gerència de Cures Infermeres del Servei Català de la Salut i diverses entitats sanitàries, com ara la Unitat de Coordinació i Estratègia del Medicament (UCEM) de l’Institut Català de la Salut (ICS), el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, i institucions com el Consorci d’Oncologia i Badalona Serveis Assistencials (BSA), entre d’altres.