Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Els millors olis de Catalunya se citen a les Borges Blanques

FOTO_ Josep Anton Pérez Els guanyadors als millors olis 2025, que es van endur Cuadrat Valley i Pons Tradició

ARTICLES - ZONA 2

Les Borges Blanques va viure dissabte una d’aquelles nits que fixen relat i jerarquies. La segona edició dels Premis Nacionals als Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya va distingir 72 elaboracions i va confirmar la maduresa d’un sector que combina arrelament, excel·lència i ambició internacional.
D’entre les 186 mostres presentades –53 més que l’any passat–, el jurat va situar Elixir Despinyolada Bio, de Cuadrat Valley, com el millor oli d’oliva verge extra de Catalunya 2025. El projecte de les Garrigues va repetir presència al palmarès amb Elixir Bio, consolidant-se com una de les referències actuals del panorama oleícola català.
El segon i tercer lloc del rànquing van ser per a Janiroc Koroneiki i Janiroc Lecciana, de Pons Tradició, que també va col·locar Janiroc Arbequina entre els cinc primers classificats. Una triple presència que evidencia la solidesa tècnica i la constància d’un productor que ha sabut conjugar varietat, precisió i identitat.
El top 10 dels millors olis de l’any el completen Salar d’Arbúcies (Molí Salar d’Arbúcies), Coll de l’Alba Morruda (Xavier Guilera Ximenis), Arbor Sacris (Miliunverd), Oli de Marges–Masia Can Calopa (L’Olivera) i Identitat Olive Oil Empeltre (Identitat Olive Oil), un mosaic territorial que va del Montseny al Priorat, de l’Ebre a les Garrigues.
El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, va reivindicar aquest dissabte l’oli d’oliva verge extra com “un dels grans tresors gastronòmics del país”, i va subratllar el paper del sector com a expressió de paisatge, cultura i economia rural. La celebració dels premis s’inscriu en l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia i culminarà al febrer amb la publicació de la Segona Guia dels Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya. “Catalunya produeix olis de prestigi internacional, que són paisatge i territori, però també innovació, talent i esforç de centenars de produ”, va dir Ordeig.
Més enllà del rànquing principal, els premis van reconèixer els millors olis en categories que reflecteixen la complexitat del sector. Destaquen, en aquest sentit, el protagonisme de varietats com la morruda, la vera del Vallès o l’argudell, i l’aposta per projectes que vinculen qualitat i recuperació patrimonial.
El primer premi a l’oli afruitat verd intens va ser Elixir Despinyolada Bio, de Cuadrat Valley. L’Afruitat verd mitjà, Elixir Bio, també de Cuadrat Valley. Promptus (Arbequina i Secció Credit SCCL) va ser el millor afruitat verd lleuger. L’afruitat madur el va guanyar Oli Padrí (Mas Montseny). Dins els petits productors, el guanyador de l’afruitat verd intens va ser Salar d’Arbúcies (Molí Salar d’Arbúcies). L’afruitat verd mitjà guanyador va ser Arbor Sacris (Miliunverd). L’afruitat verd lleuger va recaure en Az-Azeytun Arbequina (Comercial Az-Azeytun), i l’oli afruitat madur en Verolat de l’Ebre (Miquel Pérez Vallés).
Pel que fa als olis de producció ecològica, el premi se’l va endur Salar d’Arbúcies (Molí Salar d’Arbúcies). Aquest mateix oli va guanyar també el premi als olis elaborats en projectes de recuperació de varietats autòctones. El millor maridatge va ser per Oli Fontclara Arbequina (Zanotelli), i finalment, el millor embalatge el va guanyar Arbor Sacris (Miliunverd).

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12