“El càncer encara és molt tabú. Que et diguin que ho tens, t’esfondra”, va dir Anna Hornero, tècnica de l’Associació Espanyola contra el Càncer de Lleida. Per això, des de l’AECC duen a terme 21 activitats i serveis gratuïts al llarg de l’any, per fer més lleugera la malaltia per als pacients i per als familiars. Entre aquests projectes, la guia d’acompanyament a les empreses. 16 negocis de Lleida han firmat un conveni amb l’entitat, perquè se’ls assessori amb el tractament sociolaboral dels empleats amb algun procés oncològic. La Paeria i la Diputació tenen el certificat d’Empresa “Oncoadherida”.
Eva Figuera, directora d’AECC a Lleida, va dir que l’associació va tractar unes 1.300 persones el passat 2024, “tot i que encara no són dades concretes”. L’entitat compta amb 800 voluntaris que acompanyen els usuaris i els seus familiars.
AECC va fer el 2024 més de 20 activitats gratuïtes. Una va ser la del 4 de febrer, el Dia Mundial contra el Càncer, amb el nom de ‘Braçalets d’esperança’, en la qual diverses entitats esportives van dur un braçalet verd, sota la consigna que “1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindrà càncer al llarg de la seva vida”.
Altres activitats van ser la segona edició de Corals contra el càncer, una activitat en què la coral pròpia de l’AECC en forma part “i és un reforç terapèutic per als usuaris”, va indicar Hornero; 12 corals van participar-hi. Lleida també va ser la seu del tercer congrés de persones amb càncer de Catalunya, on van acudir 400 persones a la Llotja. I també es van organitzar la 24a edició de les colònies per a nens i la segona del Work Camp, que són dues propostes de l’Aecc per ajudar els infants i joves “que puguin gaudir i gaudir d’uns dies de tranquil·litat”. El 2024 van participar-hi 100 nens i joves de tota Espanya.
4.085 persones van participar arreu de la demarcació a “La Província en Marxa contra el Càncer”, on els atletes duien un dorsal amb el nom de la persona que representaven. 31.922,26 euros van generar per a l’Aecc les diferents marxes solidàries.
La càtedra feta a la UdL el 24 de setembre va ser una forma “d’humanitzar la malaltia”, mentre que els diversos tallers com el d’imatge personal o el de pautes de cura de la pell, a banda de reunir usuàries per compartir experiències, ajuden que el xoc estètic del càncer sigui ‘més lleu’. Finalment, el taller ‘Entre mans’ ajuda que els usuaris puguin expressar-se amb la resta de pacients, ja que molts cops “acostumen a callar sobre el seu procés oncòlogic” amb la resta de gent, ja que “no ho viuen igual”.