La superfície de vinya ecològica s’ha multiplicat per tres els últims deu anys. Ara ocupa 33.790 hectàrees, el 61% del conreu de raïm d’arreu de Catalunya, mentre també s’ha disparat el nombre de cellers que hi aposten: el 2015 n’eren 169 i ara en són 413. Les dades es van exposar dijous al Simposi de Vinya i Enologia Ecològica que se celebrava a Vilafranca del Penedès.
El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, va aplaudir el creixement exponencial del conreu vitícola ecològic, que ha demanat “consolidar” amb un treball “prudent” que permeti veure com reaccionen els mercats internacionals i els consumidors. “El missatge no és que tot hagi de ser vi ecològic, sinó que hem de garantir valor afegit i diversitat de productes”, ha apuntat.
Segons les dades presentades, l’Alt Penedès és la comarca líder en vinyes ecològiques, amb 195 cellers compromesos amb l’agricultura sense fertilitzants artificials. El motiu principal, més enllà del volum productiu, és que la DO Penedès ha situat aquest mètode com a prioritat, convertint-se enguany en la primera DO del món 100% ecològica.
La resta del podi el formen el Priorat (63 cellers) i la Terra Alta (33). En quarta posició hi ha l’Alt Empordà (22), seguit de l’Alt Camp (19), de la Conca de Barberà (16) i del Baix Penedès (12). La resta de comarques on hi ha vinyes ecològiques tenen menys d’una desena de cellers implicats en aquest mètode.
Per denominacions d’origen, a banda del 100% de producció de la DO Penedès, sobresurt el 74% de producció ecològica que té la DO Costers del Segre, el 61% a la DO Alella i el 59% a la DO Conca de Barberà. On menys producció vitivinícola ecològica hi ha és a la DO Tarragona, amb un 31%.
Pel que fa al posicionament dins l’estat espanyol, Catalunya conrea el 20,81% de la superfície de vinyes ecològiques, amb 34.314 hectàrees. És la segona comunitat autònoma, per darrere de Castella-la Manxa, que té el 41,57% del conreu de raïm ecològic. Tot i que els manxecs lideren el rànquing estatal, proporcionalment tenen menys hectàrees sense fertilitzants artificials: el 15,77% de tot el seu territori vinícola, mentre a Catalunya representen el 61%.
El conseller d’Agricultura de la Generalitat, Òscar Ordeig, ha lloat “l’esforç” del sector vitícola per incrementar el conreu ecològic, “en un dels moments més difícils pel vi, tant per la crisi climàtica com pels canvis en les pautes de consum”.














