La tecnologia s’ha convertit en un gran aliat a l’hora de difondre i accedir al coneixement. Les administracions són conscients d’això i per aquest motiu estan implementant iniciatives per fer accessible a la ciutadania el seu patrimoni cultural i turístic amb l’aplicació de la tecnologia. Però també sorgeixen iniciatives veïnals, que posteriorment han integrat els ajuntaments.
Aquest és l’exemple de Cellers, al Pallars Jussà, on els visitants poden accedir a l’església Sant Joan Baptista de manera gratuïta els 365 dies de l’any, durant les 24 hores del dia. Quan arriben troben un codi QR que poden escanejar, registrar-se i reben un número que els permet obrir la porta i accedir a l’interior. L’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), acull pintures al fresc de l’artista Josep Minguell que decoren les parets interiors, un afegit que encara fa més atractiva la visita al temple. El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Ramon Jordana, destaca que iniciatives com aquestes són molt positives, ja que “tot el que sigui millorar la informació al visitant és bo” i resumeix l’interès turístic al territori afirmant que “el Pallars està de moda”.
Un altre cas d’implementació de les noves tecnologies és la Noguera, una comarca amb diverses iniciatives en marxa. L’Àrea de Turisme ha creat un canal propi a Wikiloc de senderisme, on s’han penjat un total de 154 rutes escollides per cada ajuntament per tal que el turista pugui trobar en una sola plataforma l’oferta de les rutes per caminar. Cadascuna de les rutes està georeferenciada i incorpora una fitxa tècnica amb informació sobre la dificultat, el desnivell o el tipus de ruta. Cada municipi té uns cartells amb el mapa de les rutes acompanyat del codi QR. El turista se les pot descarregar al GPS o utilitzar l’app de Wikiloc al seu dispositiu mòbil.
A la Noguera, també s’instal·laran 30 tòtems selfies amb plaques informatives personalitzades amb logotips del consell i ajuntaments i inclouran un QR a llocs emblemàtics escollits per cada població. El tòtem inclourà una audioguia amb l’ús de la IA, textos de benvinguda, una agenda d’activitats i informació en diversos idiomes. L’objectiu és que els selfies puguin transmetre de manera correcta als visitants el potencial que té la comarca a nivell turístic.