Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

La segregació escolar s’ha reduït un 20% a Catalunya i un 35% dins els municipis

ARTICLES - ZONA 2

Les mesures desplegades des de la signatura del pacte contra la segregació escolar el 2019 han permès reduir un 20% els nivells a tota Catalunya i més d’un 35% en termes intramunicipals. Aquesta és una de les principals conclusions del darrer estudi del Síndic de Greuges, que valora el progrés de l’acord amb Educació, administracions locals i membres de la comunitat educativa i de l’arc parlamentari. Ho ha dit la síndica, Esther Giménez-Salinas, en en l’acte d’obertura de la vuitena reunió de la Comissió de Seguiment de l’acord. Ha valorat positivament la feina feta però ha destacat la necessitat d’ampliar l’abast d’aquesta estratègia per combatre també la segregació que es dona dins dels propis centres.

Esther Giménez-Salinas, ha assegurat que la segregació escolar “té un fort arrelament social i una elevada capacitat de reproducció al llarg del temps”. Ha destacat la feina que el pacte ha permès dur a terme fins ara, però ha considerat que hi ha alguns aspectes que cal seguir treballant.

En aquest sentit, s’ha referit al “problema estructural del racisme” i ha valorat que per assolir la integració de les persones nouvingudes el primer pas és garantir-los una bona formació. Ha assegurat que l’escola juga un paper clau i fonamental perquè “l’ascensor social” funcioni de la forma adequada. Així, ha recordat que actualment Catalunya té 1,4 milions d’alumnes, el 40% dels quals són estrangers.

“Hem de treballar a fons la segregació, el racisme i també el que significa l’ascensor social”, ha apuntat la síndica que ha dit que per combatre el racisme cal reconèixer que hi ha “una desigualtat subjacent amb diferències estructurals i socials”. Per tot plegat, ha considerat, que cal “posar el focus en el conjunt de l’estructura social i no en les persones racialitzades”.

Respecte les conclusions de l’informe, ha subratllat la reducció de la segregació del 20% a tota Catalunya i del 35% a nivell intramunicipal i ha opinat que el pacte i el seu desenvolupament és un “pas endavant molt important”. Tot i això, ha avisat que cal anar més enllà i treballar també “els mecanismes segregadors que es donen a l’interior de cada centre”.

Més esforços per detectar la vulnerabilitat i una nova eina 

La consellera d’Educació, Anna Simó, ha refermat el compromís del departament en la lluita contra la segregació. Ha assegurat que l’escola és un “servei públic essencial”, i “en situacions extremes, la vulnerabilitat es fa més evident”. Així, ha dit que ara hi ha més alumnes vulnerables que abans de la pandèmia, i els que ja ho eren, encara són més vulnerables. Per això, ha dit que cal destinar més esforços en detectar la vulnerabilitat i lluitar-hi en contra. De fet, en els dos cursos que s’està aplicant el decret d’admissió, s’ha passat de detectar el 7% dels alumnes vulnerables al 24%. Això ha dit, podria millorar encara més a partir del proper març, quan el departament comparteixi les dades amb els ajuntaments sobre l’abandonament escolar d’alumnes concrets.

De fet, ha destacat molt la feina dels consistoris, amb les oficines municipals d’educació i els plans educatius d’entorn, que s’apliquen en 155 centres de 136 municipis. De fet, els centres d’alta complexitat on s’apliquen aquests plans han millorat la seva situació fins a la mitjana catalana.

Per lluitar contra la vulnerabilitat de famílies concretes, el curs passat s’hi van destinar 9,2 milions d’euros, mentre que aquests 2023-2024 ja se n’hi ha destinat 19,4 milions. Per últim, ha dit que properament s’estrenarà una eina per elaborar indicadors rellevants per avaluar la segregació i l’equitat educativa i així poder-hi lluitar millor.

Erra remarca que cal “reaccionar amb urgència” als mals resultats de les proves PISA

Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha posat en valor el pacte “perquè reconeix l’existència d’un problema real i que tensa el sistema educatiu”. Ha advertit de les greus conseqüències de no intervenir-hi, sobretot des del punt de vista de la convivència i la cohesió social present i futura. En aquesta línia ha assenyalat que es tracta d’una eina que contribueix a reforçar el model educatiu català i que és el resultat d’un ampli consens polític i social.

En la seva intervenció, Erra s’ha referit als mals resultats que els alumnes catalans han obtingut en les proves PISA i ha dit que “són un toc d’atenció important” i que Catalunya no es pot permetre aquestes davallades perquè el manteniment del benestar i la prosperitat passa per les noves generacions. “Han de poder comptar amb una formació adequada que respongui les necessitats d’un mercat de treball dinàmic i exigent”.

Ha considerat que no es pot perdre el temps amb laments i que “cal reaccionar amb urgència i sense precipitacions, parlant clar com ho fa el pacte, tenint el valor d’identificar les coses que no han funcionat bé com ha fet el pacte i fer-ho amb consens”.

Ha insistit en posar l’alumne al centre, garantir el seu acompanyament i ha conclòs que tot plegat contribuirà a enfortir el sistema i garantir l’autonomia futura de tots els estudiants.

A la reunió, que s’ha celebrat a l’auditori del Parlament, hi havia prop de 50 representants del departament, dels partits polítics, entitats municipalistes i entitats de la comunitat educativa.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12