La quarta edició de la ruta Grand Tour de Catalunya, un itinerari circular de 2.000 quilòmetres en vehicle per conèixer els principals atractius patrimonials i culturals del país, supera enguany les 350 propostes. La gran novetat són el mig centenar de noves experiències enogastronòmiques –la meitat de les quals a Ponent i l’Alt Pirineu i Aran– que s’incorporen als trams 2 i 3 d’aquesta ruta turística. Així s’ha fet públic aquest dimarts a la Seu Vella en el Grand Tour de Catalunya Day, que per primer cop se celebra a les comarques lleidatanes. Per la seva banda, la directora de l’Agència Catalana de Turisme, Arantxa Calvera, ha defensat la recaptació de la taxa turística –que el Govern vol incrementar– per a la promoció del territori.
Inspirat en els grans viatges que es van iniciar a mitjans del segle XIX, el Grand Tour de Catalunya és un recorregut de més de 2.000 quilòmetres, concebut per recórrer-lo en vehicle motoritzat de dues maneres: en una ruta única de 13 dies o en cinc trams, d’entre cinc i set etapes cadascun.
La proposta planteja que els visitants facin el recorregut al seu ritme i puguin gaudir de més de 350 activitats, 117 de les quals són a la demarcació de Lleida, de la mà d’un passaport virtual. Enguany s’han incorporat una cinquantena d’experiències enogastronòmiques coincidint amb la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, amb les quals es vol valorar la cuina tradicional i creativa, i també els productors que hi aporten el seu producte de qualitat.
Més de 150 professionals del sector turístic de Catalunya s’han aplegat aquest dimarts a la Seu Vella de Lleida en el dia del Grand Tour de Catalunya. En el marc d’aquest esdeveniment, dilluns van tenir l’oportunitat de viure en primera persona propostes per gaudir de la floració dels presseguers i dels ametllers al Segrià, les Garrigues i l’Urgell, com ara tasts d’oli, vins i formatges, i la contemplació dels camps florits des d’un globus.
En paral·lel, l’Agència Catalana de Turisme ha presentat aquest dimarts als operadors turístics el seu pla estratègic amb el qual vol crear, de bracet amb el sector, un nou context de màrqueting a Catalunya que ha de conduir a la transformació del model turístic del país. Segons la directora, Arantxa Calvera, aposten per un viatger “conscient”, que té interès a conèixer la destinació i vol formar-ne part, alhora que es promou que els residents també “formin part de l’equació”.
Calvera ha explicat que un dels reptes del sector és aconseguir la màxima desestacionalització possible de la temporada turística. En el cas del Pirineu, ha explicat que cal apostar perquè les estacions d’hivern, on predomina l’esquí, facin una transició cap a estacions de muntanya amb activitats a la natura durant tot l’any, vinculades a la bicicleta o al senderisme, entre altres.
La directora també ha exposat que “en el pla d’accions de l’Agència Catalana de Turisme, en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, portem la floració de la plana i la neu del Pirineu a diverses fires i presentacions en l’àmbit estatal”. D’altra banda, els assistents han escenificat amb una fotografia el suport del sector turístic català a la candidatura de la Seu Vella a Patrimoni Mundial per la Unesco.
La taxa turística
Després que el Govern anunciés un acord amb els Comuns per incrementar fins a un 100% la taxa turística, la directora de l’Agència Catalana de Turisme ha afirmat que “respecta” les crítiques d’alguns empresaris, però ha destacat que aquest mecanisme és clau perquè les administracions disposin de recursos per a la promoció i per a la gestió dels serveis vinculats al turisme, i puguin “millorar” com a destinació.
Calvera ha afegit que l’impost “és un mecanisme aprovat fa molts d’anys d’aportació a les finances de la Generalitat per a la promoció, però també per a la gestió del turisme que rebem i que volem que sigui responsable i sostenible”. “El sector turístic representa el 13% del PIB de Catalunya i és un contribuïdor net a la riquesa del nostre país”, ha assenyalat.