La Generalitat ha fet un pas endavant en la construcció de la futura estació ferroviària de mercaderies de Lleida, que se situarà a prop del polígon de Torreblanca. El nou baixador intermodal de trens acollirà fins a 12.000 trens anuals, un equivalent a 600.000 camions. D’aquest mode, es reduiria l’impacte mediambiental, va reivindicar el director general d’Infraestructures de Mobilitat, David Prat.
Segons el president de la Generalitat, Salvador Illa, l’estació anirà “lligada” amb el citat polígon, “un dels més importants amb disponibilitat de sòl a Catalunya”, va destacar Illa i tindrà un cost aproximat de 131 milions d’euros. El futur baixador de trens constarà de 120 hectàrees i 10 vies. Els vials es dividiran en cinc d’expedició i recepció perquè els ferrocarrils puguin “esperar” a ser carregats o descarregats, quatre de càrrega i descàrrega de contenidors, i una de càrrega i descàrrega amb sitges per al sector agroalimentari.
L’estació esdevindrà un dels aspectes més importants en l’impuls de “capitalitat” de Lleida, tal com va incidir l’alcalde, Fèlix Larrosa, i van reafirmar Illa i Prat. La terminal estarà ubicada en el corredor ferroviari que uneix Catalunya amb el centre de la península, donant rellevància a la unió amb l’Aragó. El president de la Generalitat, a més, va destacar que des del Govern “estem generant prosperitat i n’hem de continuar generant”. El baixador i el polígon de Torreblanca, doncs, es convertiran en dos dels pilars per consolidar Catalunya com el ‘motor’ d’Espanya. “L’estació no només ajudarà Lleida, sinó que a tot el territori”.
El polígon de Torreblanca acollirà empreses locals “que vulguin créixer” i internacionals que “vulguin establir-se a Catalunya”. “La millora de la connectivitat facilitarà l’accés als mercats nacionals i internacionals, fent Lleida més atractiva per a inversions i establiment d’indústries”, va remarcar Larrosa.
El nou baixador, reclamat també per Vall Companys durant la visita de Salvador Illa a les instal·lacions de l’empresa, a l’estiu tindrà un nou pas amb la tramitació ambiental i al desembre, el ‘final’ amb l’aprovació definitiva.
