Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

La ‘lluna de sang’ evita Lleida a l’estar cobert el cel de matinada

L’eclipsi total sí que es va poder veure des d’Amèrica i des de la NASA afirmen que un fenòmen així no tornarà fins l’any 2048

Imatge de l’eclipsi en totes les seves fases captat des de Mèxic (EFE)

ARTICLES - ZONA 2

Un eclipsi total de lluna com el de la matinada de divendres, en el qual la llunya es va tenyir de vermell, “no es podrà tornar a veure fins a l’any 2048”, segons va explicar Yasmina Martos, científica de l’agència espacial estatunidenca (NASA). No obstant, a Lleida no es va poder veure per la climatologia perquè estava núvol i caldrà esperar al 7 de setembre per veure’n un altre.

Martos, científica planetària del Centre de Vol Espacial Goddard de la NASA, va dir que aquest fenomen es produeix perquè el Sol, la Terra i la Lluna estan alineats de manera que el satèl·lit passa per l’ombra completa del nostre planeta. Segons va aclarir, una alineació d’aquest tipus “ocorre cada sis mesos”, però el fet que l’òrbita del nostre satèl·lit sigui inclinada fa que es donin eclipsis parcials, no com el d’ahir a la nit. Quan es tracta d’un eclipsi complet, a més, es dona un altre fenomen astronòmic conegut com la Lluna de Sang. “A mesura que l’eclipsi i la Lluna començava a passar per l’ombra de la Terra, es va començar a tornar ataronjat fins que va passar a ser de color vermellós. Això passa perquè la llum que ve del Sol passa per l’atmosfera de la Terra com si fos un fil i la longitud de la llum que passa és la vermella i és la que arriba a la Lluna”, va explicar a EFE l’experta de la NASA.

Aquesta lluna de sang es va poder veure fonamentalment des d’Amèrica i va començar la mitjanit del divendres (hora local) per arribar al seu màxim cap a les 3 del matí”, encara que en total va durar sis hores. Aquest eclipsi era encara més especial per als científics de la NASA perquè la data en la que es va produir (el 14 de març) és el Dia de Pi (3,14), l’equació matemàtica que s’utilitza en molts camps científics i que en aquest cas ajuda els astrònoms a calcular quina part de la Lluna estarà coberta per l’ombra de la Terra.

Tot i que a Lleida no es va poder veure per la climatologia les condicions tampoc haguessin estat les òptimes, segons va explicar a aquest diari Salvador Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec. I és que a Catalunya l’eclipsi començava cap a les 5 de la matinada, amb la qual cosa al fer-se de dia ja no hagués estat visible. Això sí. Se’n podrà veure un altre el diumenge 7 de setembre des de Lleida.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12