La vila d’Àger va celebrar la primera Fira Ramadera que va atraure prop d’un miler de visitants al llarg de la jornada. Tot i que no es van poder exposar animals per les restriccions sanitàries derivades de l’alerta per Dermatosi Nodular Contagiosa, la fira va mantenir el seu esperit amb un programa intens d’activitats centrades en el món rural, els oficis tradicionals i la gastronomia local.
Oficis tradicionals i transhumància al cor d’Àger
Els carrers d’Àger es van omplir d’expositors artesans i productors de proximitat, que van oferir productes agroalimentaris i artesanals de la Noguera i comarques veïnes. La jornada va comptar amb una gran participació en les exhibicions d’oficis tradicionals, on es van poder veure demostracions de tel·leres, cistellers, sabaters i altres representacions d’antics sabers que mantenen viu el patrimoni rural del territori.
Un dels moments destacats del matí va ser l’espectacle transhumant que va recórrer l’eix de la Fira, evocant el pas dels ramats pels camins tradicionals de la serra del Montsec i recordant el paper fonamental de la ramaderia extensiva en la configuració del paisatge i la cultura local.
Gastronomia de proximitat amb Maria Nicolau i degustacions locals
El showcooking a càrrec de la cuinera Maria Nicolau va ser un altre dels punts forts de la jornada, amb més d’un centenar d’assistents que van seguir amb atenció la seva demostració culinària centrada en el corder com a producte emblema del territori. L’activitat va posar en valor la cuina de proximitat i la importància de la cadena alimentària vinculada als ramaders locals.
Arribada l’hora de dinar, una part dels assistents a la fira, van poder gaudir d’una degustació de productes de la comarca, entre els quals va destacar una caldereta de crestó de cabra catalana, una recepta tradicional que recupera una espècie autòctona en procés de revalorització gastronòmica.
Cultura i debat sobre el futur del món rural
La tarda va estar dedicada a la projecció de dos documentals sobre la transhumància, que van reunir unes 50 persones. Les sessions van concloure amb un debat obert entre els productors audiovisuals i diversos ramaders de la zona, que van compartir reflexions sobre els reptes del sector, la sostenibilitat i el relleu generacional. Paral·lelament, el públic més jove de la fira, van poder gaudir d’un espectacle de titelles i tallers educatius inspirats en donar a conèixer el mon ramader als més petits.
Des de l’Ajuntament d’Àger s’ha valorat molt positivament el desenvolupament de la fira i la resposta del públic. “Ha estat una jornada molt completa que demostra que el Montsec és un espai viu, que connecta tradició, cultura i territori”, ha comentat Salvador Boya, tècnic de l’Ajuntament d’Àger.
L’Alcaldessa Mireia Burgués afirma que “amb aquesta edició, la fira pretén consolidar el seu paper com a punt de trobada per al sector primari i la ciutadania, reforçant el compromís d’Àger amb la conservació del patrimoni rural, la promoció dels productes locals i la dinamització del món agroramader al cor de la Noguera”.














