L’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) va presentar ahir al matí en una finca de perers d’Aitona la campanya de recol·lecció de la pera a les terres de Lleida. Aquesta ha començat amb un descens productiu a causa de la sequera i de la falta de flor a la primavera. Com a conseqüència, es preveu un descens de la producció de més del 35% en varietats com la conferencia i la williams.
La temporada perera del 2024 ha començat amb la varietat ercolini i la seguiran la llimonera, la blanquilla i la conferencia. El president, Pere Roqué, va destacar que “la comercialització serà bona perquè el calibre de les peres és excepcional”. Tot i això, va incidir en què “hi ha explotacions que tenen una reducció de més del 35% a causa de la sequera del 2023”.
El coordinador de la Sectorial de la Fruita Dolça d’ASAJA Lleida, Jordi Vidal, va deixar constància de la preocupació del sector davant les prohibicions i restriccions en l’ús d’alguns productes fitosanitaris, cosa que “està fent que cada cop sigui més difícil produir pera a casa nostra”. En aquest sentit, assegurava que “ha estat un any molt complicat per les plagues i, precisament a Aitona, hi ha plantacions que estan en risc per la plaga de conills”.
Pel que fa a la mà d’obra, Roqué explicava que amb l’inici de la collita de la pera s’arribava al voltant dels 25.000 treballadors en la campanya de Lleida. Roqué i Vidal remarcaven que hi ha hagut “molta pressió des d’Inspecció de Treball”, fet que qualificaven d’un “control de la pagesia”.