El Departament de Justícia i Qualitat Democràtica millorarà les retribucions del torn d’ofici amb 8 milions d’euros més a partir del gener del 2025. Així, es passarà de destinar 64 milions a destinar-ne 72. Ho ha anunciat el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, en roda de premsa juntament amb Marta Martínez, presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana. A més, Espadaler ha explicat que també s’amplia l’assistència lletrada gratuïta a través del torn d’ofici a nous col·lectius. Concretament, el dret a acollir-se al torn d’ofici s’eixampla a tres nous col·lectius: els menors atesos en centres Barnahus, les dones preses víctimes de violència masclista i el procediment de concurs de persones físiques, és a dir, les declarades insolvents.
Els advocats han celebrat l’acord per la millora de les condicions retributives. Martínez ha assenyalat que la satisfacció “és gran” i el president de l’ICAB, Jesús M. Sánchez, ha qualificat el dia d’avui “d’històric”.
I és que les millores donen resposta a reivindicacions històriques de l’advocacia del torn d’ofici. De moment, s’ha acordat l’increment de 8 milions d’euros a partir de l’1 de gener del 2025. Davant d’això, Martínez ha agraït el “desbloqueig” dels últims 15 anys al voltant de les condicions del torn d’ofici, però ha assegurat que cal continuar treballant. En aquest sentit, han recordat que l’increment que demana l’advocacia per al torn d’ofici és de 23 milions. Per això, ara com ara celebren que hi hagi 8 milions acordats, però esperen que la quantia es pugui seguir incrementant més endavant.
El conseller Espadaler ha explicat que els 8 milions ja estan compromesos, però ha deixat la porta oberta a augmentar els recursos econòmics que s’hi destinen si la Generalitat aconsegueix aprovar pressupostos per al 2025. “La satisfacció és gran perquè ens soluciona un passat i un present i ens donen la possibilitat de solucionar-ho en un futur”, ha dit Martínez.
Espadaler ha matisat que l’increment d’aquests 8 milions d’euros no es repartirà de forma línial, sinó que es farà segons les necessitats dels partits judicials i en funció de les actuacions del torn d’ofici. La partida servirà per augmentar les retribucions dels diferents mòduls del torn d’ofici i atenció al detingut (TOAD) entre un 2% i un 25,6%. Per exemple, s’actualitzen els imports del procediment monitori en un 10% o els de l’apel·lació penal en un 25,6%.
També servirà per incrementar els professionals de guàrdia en aquells partits judicials que actualment pateixen un dèficit d’efectius i per ampliar la compensació de les actuacions de mediació encara que l’acord sigui només parcial.
A més a més, també s’incorporarà una compensació econòmica de 50 euros per disponibilitat durant les guàrdies en els partits judicials sense torn de guàrdia de penal-detinguts, violències masclistes, estrangeria i menors infractors. Així, tots els advocats d’ofici cobraran les guàrdies de 24 hores encara que no s’acabin activant. Ara passava que en alguns llocs, com per exemple Vilanova, no es pagava aquesta disponibilitat.
Incentivar l’ús del català
A més a més, el conseller Espadaler i la presidenta del CICAC, Marta Martínez, han signat aquest dilluns l’addenda de la millora del Conveni de foment del català per a l’any 2024, que incrementa el seu import en 105.000 euros. Així, la partida pressupostària passarà dels 350.578 euros actuals als 455.578. L’objectiu de l’increment acordat en el Consell Executiu del passat 5 de novembre és seguir impulsant i fomentant l’ús del català en la justícia, específicament en el torn d’ofici.
La inscripció al programa és totalment voluntària, i els advocats que s’acullen reben un complement per cada actuació desenvolupada en català en el marc de l’assistència jurídica gratuïta, com una demanda, contestació o recurs. L’increment de professionals inscrits ha estat d’un 5,3% i la pujada del conjunt d’actuacions va ser de prop d’un 27% en comparació del mateix període de l’any anterior.