Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) posa en marxa avui la campanya “Tolerància zero amb la violència masclista”, amb l’objectiu de fer dissuadir els comportaments masclistes a la xarxa ferroviària d’FGC i generar seguretat i confiança entre les dones usuàries. Els missatges s’aniran difonent de forma activa durant tot l’any per diversos canals, per tal de garantir-ne una visibilitat constant i arribar a tots els públics de forma efectiva. La campanya compta amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminisme.
El president d’FGC, Carles Ruiz Novella, explica que, “amb aquesta campanya, volem fer visible el compromís de Ferrocarrils en la lluita contra la violència masclista. Volem que totes les dones se sentin segures i protegides als trens i a les estacions i, per aquest motiu, volem deixar molt clar als agressors i als potencials agressors que no trobaran ni un sol espai d’impunitat a les nostres instal·lacions”. Tal com afegeix, “situacions d’assetjament sexual són tristament una realitat que es donen en molts àmbits, també en el transport públic i, per tant, a Ferrocarrils ens hem conjurat per impedir activament que s’hi produeixin”.
La campanya s’adreça, d’una banda, a les dones usuàries de Ferrocarrils, amb l’objectiu de generar-los seguretat i confiança quan es trobin a la xarxa ferroviària d’FGC. Així, s’informarà sobre les mesures implementades per garantir espais lliures de violència, com ara càmeres de videovigilància als trens i a les estacions; màquines d’informació i emergència per demanar ajuda pitjant un botó; la millora de la il·luminació evitant zones incòmodes; la formació de la plantilla d’FGC per detectar actituds abusives, i la possibilitat de denunciar actituds intolerables mitjançant l’app d’FGC.
La campanya també interpel·la directament als potencials agressors per tal de transmetre’ls el missatge que Ferrocarrils està vigilant i actua davant de qualsevol tipus de violència masclista, amb l’objectiu de deixar-los clara la política de tolerància zero d’FGC respecte a aquest tipus de comportaments. De fet, un dels cartells de la campanya té com a lema “Assetjador, t’estem vigilant” i mostra el dibuix d’un ull format per una multitud de persones.
La iniciativa també s’adreça al conjunt de persones usuàries de Ferrocarrils perquè sàpiguen com actuar si presencien una situació d’assetjament o violència, així com al personal de la companyia, per reforçar el seu paper actiu en la prevenció i actuació davant d’aquests casos. D’aquesta manera, la campanya vol contribuir a un canvi cultural que reforci el rebuig social cap a aquestes conductes. La iniciativa també s’adreça a institucions i col·lectius socials per enfortir la coordinació amb iniciatives públiques i privades en la mateixa línia.
Coincidint amb el llançament de la campanya, Ferrocarrils ha publicat també un vídeo institucional en què treballadors i treballadores de l’empresa s’han gravat formant junts el número 0 de “Tolerància zero”, tot simbolitzant així el compromís de tota la plantilla per erradicar la violència masclista.
A partir d’avui, Ferrocarrils difondrà la campanya a través de diversos canals, entre els quals un web específic amb els detalls i creativitats de la iniciativa, suports digitals, com ara les pantalles dels trens i de les estacions, els quioscos digitals i les xarxes socials i la pàgina web corporatives. També es difondrà en suports impresos als trens i estacions d’FGC, així com en mitjans de comunicació digitals.
Ferrocarrils, compromesa amb la igualtat i la no-discriminació
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya és una empresa activa i compromesa amb el conjunt de la societat en la qual desenvolupa la seva activitat i a la qual presta servei. La companyia està especialment compromesa amb les polítiques d’igualtat de gènere. En aquest sentit, l’any passat va aprovar el tercer Pla d’igualtat de dones i homes a Ferrocarrils, que inclou un conjunt de mesures que han de servir per assolir la igualtat de tracte i d’oportunitats. També incorpora actuacions i reptes relacionats amb aspectes com la no-discriminació, la perspectiva de gènere, la bretxa salarial, l’assetjament sexual o el sexisme en el llenguatge.
Entre els objectius del pla destaquen consolidar i promoure el treball en igualtat de dones i homes amb associacions del sector del transport ferroviari i del turisme, incorporar la perspectiva de gènere en la prevenció de riscos laborals i en la vigilància de la salut, i sensibilitzar els homes de la companyia en igualtat i perspectiva de gènere. El Pla d’Igualtat és aplicable a la totalitat de les persones treballadores de Ferrocarrils, tant a la divisió de mobilitat com a la de turisme i muntanya.
En la mateixa línia, Ferrocarrils compta amb convenis de col·laboració i acords amb diferents institucions i organismes per fomentar polítiques d’igualtat i paritat, col·laborar amb l’atenció a les dones víctimes de violència masclista i impulsar la prevenció de possibles situacions de violència sexual o de discriminació del col·lectiu LGBTI+. A més, el personal de la companyia, tant de trens com de turisme, ha rebut formació per aprendre a identificar situacions de violències sexuals i de discriminació de persones LGBTI+ i per saber com actuar i com atendre les persones que les hagin patit.
Ferrocarrils també està difonent la campanya “És delicte”, promoguda pel Departament d’Interior, que pretén sensibilitzar sobre violències sexuals en l’àmbit del transport públic posant el focus en els agressors i interpel·lant-los. FGC ha vinilat un tren que circula per la línia Barcelona-Vallès amb la imatge de la campanya, que també és visible en cartells i vídeos a l’interior dels trens.