La intel·ligència artificial (IA) generativa és un gran aliat a l’hora d’analitzar grans dades, però també s’ha posat de moda fer-la servir per redactar textos que acostumen a contenir incongruències, o produir imatges i música a partir d’art obtingut il·legalment sense posseir-ne els drets d’autor.
La IA planteja problemes legals sense solució clara, com ara la creació de fotos de falsos nus o d’art, fotografies i cançons que infringeixen drets d’autor.
Diferents experts legals coincideixen que les eines d’intel·ligència artificial són una arma de doble fil amb què cal anar amb compte, especialment en l’ús de les dades a què té accés la intel·ligència artificial i els continguts fraudulents que pugui generar, ja sigui d’imatge o d’àudio.
Quan es fa servir una intel·ligència artificial generativa oberta, ja sigui el cas d’alguns chatbots o assistents basats en el núvol, no és recomanable pujar informació confidencial o protegida si no tens l’autorització del titular de les dades, per evitar infringir lleis com ara la Llei orgànica de protecció de dades (LOPD) o el Reglament general de protecció de dades (RGPD). Quan aquestes dades s’envien a una IA oberta passen a formar part de l’entrenament d’aquesta eina. La intel·ligència artificial pot generar tota mena d’il·lustracions que li demanin, sempre a partir d’imatges obtingudes il·legalment, i ja hi ha empreses i editorials que han començat a contractar aquests serveis per imitar l’estil d’un artista a menys cost tot i la menor qualitat.
Fins i tot té la capacitat de crear imatges i vídeos ultrafalsos (‘deepfakes’) “cada vegada més complicats de detectar per a l’ull humà”, apunta el director de desenvolupament de negoci de la consultora especialitzada a IA Serimag, Hugo Cortada.
En concret, preocupen els falsos nus (‘fake nudes’), imatges i vídeos que moltes vegades circulen per xarxes socials, adverteix el director del bufet Advocat Amic, Jesús P. López Pelaz.
La IA ja és capaç de crear tota mena de continguts, des de textos fins a imatges, vídeos o música, i acostuma a infringir drets de propietat intel·lectual preexistents “en entrenar-se amb obres protegides per drets d’autor”, assenyala el director de desenvolupament de negoci de la consultora especialitzada a IA Serimag, Hugo Cortada.