La UdL va celebrar ahir la 12a Fira del Treball, enfocada a apropar l’alumnat al món laboral, amb la presència de diferents empreses del territori que volen captar els estudiants per ampliar la seva plantilla o per oferir-los-hi pràctiques acadèmiques o extracurriculars. En total, 163 negocis van estar presents en els tres campus on la Fira es va dur a terme: Cappont (87), Agrònoms (33) i Igualada (19). La Universitat de Lleida va preveure que, en total, s’oferissin més de 200 ofertes laborals. Entre els perfils més sol·licitats per les empreses, i també entre els assistents, predominaven els estudiants d’Administració i Direcció d’Empreses (ADE) i els diferents tipus d’enginyeries.
La Fira del Treball serveix per a moltes empreses per “presentar-se com a marca”, com una forma de “màrqueting”. Així ho va destacar Adrià Bardeli, de Productos Flower, una empresa de jardineria situada a Tàrrega. Bardeli va incidir en la dificultat d’alguns negocis en trobar gent que vulgui desplaçar-se. “A molts no els interessa el nostre centre, perquè està lluny. Però els alumnes que s’han de desplaçar a Lleida per estudiar, poden preferir venir”. En el seu cas, l’oferta laboral consistia en perfils agrònoms i d’ADE.
Laura Estany, expositora de Vúnkers, va incidir que la Fira serveix també per “fer territori”, a banda “de donar-nos a conèixer”. El seu “target” està enfocat en l’estudiantat de l’Escola Politècnica superior i en alumnes d’ADE per àmbits de “comptabilitat”. Estany va comentar també que, tot i haver-hi més demanda laboral per l’augment de l’oferta d’estudiants, els perfils, “costa trobar perfils que sobresurtin”. En el cas de Vúnkers, empresa de telecomunicacions i sistemes de seguretat informàtica,”intenten que amb les universitats o centres formatius incloure els alumnes a l’empresa”. “No els tractem com a becaris, sinó que com a membres de la plantilla”, va remarcar Estany, juntament amb el fet que l’empresa acostuma a contractar l’alumne en pràctiques.
Des de Movitec, negoci d’empacadores de palets, van comentar l’Andrea i la Verònica que el que “més costa” és trobar un aprenent que sàpiga anglès. “A gairebé tots els àmbits busquem que els treballadors dominin l’idioma, i tot i que les universitats el fomentin, el nivell és baix”. En el seu cas, l’oferta laboral consisteix en ADE i estudiants d’enginyeria elèctrica i mecànica, sobretot.
Pel que fa a l’alumnat, la majoria d’ells volen “conèixer” les diferents ofertes laborals. Mohamed Largo, estudiant de quart del doble grau d’Enginyeria Informàtica i ADE, volia veure el seu sector a Lleida (ell és de la Val d’Aran) i tenir “clares les opcions de futur”, mitjançant experiències personals d’anteriors alumnes.
Carla Sales, alumna de segon d’Enginyeria Informàtica, va ser més ‘previsora’. “Encara em queden dos cursos per a les pràctiques, però vull orientar el meu futur i veure on col·locar-me”, va dir.
Altres alumnes, com Joel Oró i Àngela Giménez, estudiants de tercer d’ADE, van aprofitar també per intentar trobar ofertes laborals per als estius.
