Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Els 27 es reuneixen aquest dimarts per intentar desencallar l’oficialitat del català, el basc i el gallec

ARTICLES - ZONA 2

Els ministres d’Afers Europeus de la Unió Europea (UE) tornen a abordar aquest dimarts l’oficialitat del català, el basc i el gallec. Serà la segona vegada que els ministres europeus debatran la petició del govern espanyol per incloure les tres llengües en el règim lingüístic de la UE, però no es preveu cap cap decisió al respecte. L’oficialitat de les tres llengües és el primer punt en l’agenda de la reunió. Està previst que el ministre espanyol d’Exteriors i UE, José Manuel Albares, intervingui per intentar esclarir els dubtes econòmics i legals expressats pels estats en l’anterior trobada. En tot cas, la presentació es preveu que sigui breu, d’uns 30 minuts, i que Albares marxi després de fer l’exposició.

Malgrat que cap dels estats va vetar la proposta en la primera reunió en què es va abordar el passat 19 de setembre, una majoria de països sí va expressar dubtes legals i econòmics sobre la petició del govern espanyol. Per aclarir-los, alguns d’ells van instar el govern espanyol a demanar un informe als serveis tècnics del Consell de la UE. Per tal de fer avançar la iniciativa, Albares també va apuntar que es crearia un grup de treball per treballar-la a nivell tècnic, però no s’ha arribat a posar en marxa.

L’agenda de la reunió d’aquest dimarts apunta a que Albares exposarà un “informe dels progressos” sobre la iniciativa. Ara bé, des de la delegació espanyola s’ha mantingut un gran hermetisme sobre les intencions en aquesta trobada. El ministre d’Exteriors ha apuntat en diverses ocasions que les converses amb els estats perquè la proposta tiri endavant avancen, però des de diverses delegacions apunten que arriben a aquesta reunió sense que el govern espanyol els hagi proporcionat abans nova informació, tal com havien demanat.

Des del Govern també s’han incrementat els contactes aquestes últimes setmanes per intentar convèncer els 27. La cara més visible de “l’ofensiva” del Govern, en les seves pròpies paraules, ha estat la consellera d’Acció Exterior, que s’ha reunit a Madrid amb ambaixadors d’alguns estats de la UE i va llançar des de Brussel·les una campanya per intentar aglutinar suports per a l’oficialitat del català.

 

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)