Fa gairebé un mes que el voluntariat sènior de Lleida es va reunir a la Llotja per explicar les tasques que duen a terme anualment i també per posar en comú el mode d’actuar en cadascun dels projectes que fan. Josep Llurba, coordinador de l’Associació Coordinadora de Gent Gran i Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques, ja fa 17 anys que fa de voluntari i quatre que coordina l’associació, la qual aquest darrer any ha comptat amb uns 200 voluntaris sèniors (gent major de 60 anys).
Sota el lema “La gent gran som part de la solució”, Llurba ha fomentat un voluntariat entregat i de diferents perfils per poder arribar al nombre més gran de persones possibles. “Al voluntariat busquem des de sanitaris, a persones expertes en ensenyament per poder transmetre coneixements. Passant també per empresaris que puguin mentoritzar projectes d’emprenedoria”.
“Amb el lema no volem ser pretenciosos, però creiem que és necessari reforçar la imatge de la gent gran”, va emfatizar Llurba.
Entre els projectes en els quals ha participat el voluntariat sènior el 2024 hi ha 24 tallers municipals, 13 programes de la Paeria on 37 voluntaris ofereixen el seu suport (Ecoxarxa o suport a la partida de Rufea), col·laboracions amb vuit entitats com Shalom, Down Lleida, Aremi o el Gran Recapte d’Aliments. 11 voluntaris participen en dos programes d’acompanyament (sobretot mèdic) i la mateixa Associació Coordinadora de Gent Gran i Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques du a terme cinc programes propis com la lectura musical, les parelles lingüístiques o concursos de dibuix (els guanyadors guarneixen la sala on Llurba i el seu equip tècnic treballen).
Entre el voluntariat sènior hi ha el Jordi Serentill, un home que ja fa cinc anys es va sumar al projecte. Ell participa en les parelles lingüístiques on nou voluntaris ajuden nouvinguts a Lleida a aprendre el català. “Nosaltres esforços físics no podem oferir, però tot el que sigui logística o coneixements, ho intentarem”, van dir Llurba i Serentill.
L’associació aquest desembre estrenarà un nou web per agilitzar el procés de selecció de voluntaris per part de les entitats. “Amb el nou web, les organitzacions podran escollir més fàcil el perfil de voluntari que volen i així nosaltres podem ‘escollir’ entre els més adequats a les pretensions”, va dir Llurba. El nou portal l’han realitzat amb alumnes de la Caparrella per impulsar les relacions entre institucions locals.
La COVID va suposar un gran canvi per al voluntariat i va obligar Llurba a “regenerar nous voluntaris”. Un nou perfil, que com va apuntar Serentill, cada cop més “nota menys l’escletxa digital, perquè molts ja s’havien adaptat abans”.