El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha confirmat l’anul·lació de la multa de 1.060 milions d’euros que la Comissió Europea va imposar al fabricant de xips Intel per abús de la seva posició dominant. La decisió del tribunal amb seu a Luxemburg ratifica el posicionament que va emetre l’any 2022 el Tribunal General de la Unió Europa (TGUE), que ja va rebutjar la sanció argumentant que les proves que havia proporcionat l’executiu comunitari no eren suficients. En la sentència publicada aquest dijous, el TJUE desestima tots els recursos presentats per Brussel·les, que veia en la decisió dels tribunals “vicis de procediments, errors de dret i una desnaturalització de les proves” que va presentar.
La sentència emesa pel TJUE es remet a un cas de l’any 2009, moment en què la Comissió Europea va decidir imposar una multa de 1.060 milions d’euros a Intel per “abús de posició dominant” en el mercat de processadors del tipus x86 entre els anys 2002 i 2007. Aquesta mena de processadors, segons destaca el tribunal, es consideren el “cervell” de l’ordinador i la seva fabricació requereix “instal·lacions molt costoses i tecnologia molt avançada”. En aquest sentit, Intel dominava almenys un 70% del mercat en el moment en què es va anunciar la sanció.
Segons els arguments de l’executiu europeu, la multinacional nord-americana va aprofitar la seva posició per concedir “descomptes totals o parcials ocults” als principals fabricants d’ordinador -Dell, Lenovo, HP i NEC-, amb la condició que aquests adquirissin tots o gairebé tots els processadors x86 a Intel. Al mateix temps, la Comissió acusava l’empresa d’efectuar pagaments directes a un important distribuïdor -Media Saturn Holding, matriu de MediaMarkt- amb la condició que només tingués en estoc ordinadors amb un processador x86 fabricat per Intel.
En paral·lel, Brussel·les assegurava que la companyia també emetia pagaments directes a fabricants d’ordinador -HP, Acer i Lenovo- per “aturar o endarrerir” el llançament de productes específics que contenien processadors x86 d’altres competidors, limitant així la seva venda.
En primera instància, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va confirmar la multa en una sentència l’any 2014, al·legant que les pràctiques d’Intel “restringien la competència i excloïen del mercat als competidors”.
No obstant això, el Tribunal de Justícia va anul·lar posteriorment la sentència i va retornar la qüestió al Tribunal General per qüestions de forma, ja que considerava que aquest últim no havia examinat les al·legacions d’Intel sobre la capacitat dels descomptes per restringir la competència “tenint en consideració la totalitat de les circumstàncies del cas”.
La nova sentència del TGUE, publicada l’any 2022, donava aquest cop la raó a Intel, argumentant que la Comissió Europea “no havia demostrat de manera jurídica suficient la capacitat de cada un dels descomptes controvertits per generar un efecte d’expulsió del mercat”. En aquest sentit, el Tribunal General va anul·lar la multa de 1.060 milions i la Comissió Europea va presentar un recurs de cassació per traslladar de nou l’assumpte al TJUE, que aquest dijous ha ratificat el posicionament del TGUE.