Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

El temps d’espera a les urgències de l’Arnau se situa en 83 minuts

És el setè centre català amb la xifra més elevada i ha pujat un 69% respecte a l’any 2010, quan aquesta era de 49 minuts

FOTO_ Albert Lijarcio (ACN) Imatge d’arxiu de les urgències de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida

ARTICLES - ZONA 2

Els pacients de les urgències hospitalàries a l’Arnau de Vilanova de Lleida van esperar de mitjana 83 minuts per visita l’any 2023, segons dades del departament de Salut publicades ahir per l’ACN. Aquesta dada situa el centre lleidatà com el setè hospital de Catalunya amb un temps d’espera a urgències més elevat. Si bé en comparació amb l’any passat el temps d’espera a l’Arnau s’ha reduït en cinc minuts, fa catorze anys els pacients esperaven 49 minuts de mitjana a les urgències de l’hospital lleidatà, 34 minuts menys que ara, és a dir ha augmentat un 69%. L’anàlisi apunta que durant l’any 2023, l’Arnau va atendre un total de 105.049 urgències, situant-se com el 13è a tot Catalunya.

Pel que respecta a la resta de centres sanitaris de la demarcació de Lleida, darrere l’Arnau se situa el CUAP de Prat de la Riba amb 76.413 urgències ateses l’any passat i un temps d’espera mitjana de 13 minuts, un més que l’any 2022. Després trobem la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell amb 15.521 urgències i un temps d’espera de 33 minuts; l’Espitau Val d’Aran amb 14.418 atencions i 37 minuts d’espera; l’Hospital Comarcal del Pallars amb 9.079 urgències i 28 minuts d’espera mitjana, i, finalment, l’Hospital Universitari Santa Maria amb 6.683 atencions i un temps d’espera de 37 minuts, igual que l’any 2022.

En relació amb les dades de tot Catalunya, els pacients de les urgències hospitalàries de la xarxa pública van esperar de mitjana 62 minuts per visita. Malgrat reduir-se en dos minuts respecte al 2022, l’espera és molt superior a la que hi havia una dècada enrere, just abans de la retallada en la despesa de la Generalitat arran de la crisi econòmica.
Alguns hospitals destaquen per sobre la resta, com l’Hospital del Mar, amb 114 minuts, i l’Hospital residència Sant Camil (Garraf), amb 104, mentre altres han retallat dràsticament, com l’Hospital de Bellvitge, de 130 minuts el 2019 a 55 l’any passat. Pel que fa als vuit hospitals gestionats per l’ICS, els pacients van esperar 62,4 minuts l’any passat, uns 5 menys que el 2022, però lluny dels 40 minuts que registraven el 2010.

Sobre el volum de pacients atesos, es van atendre un total de 3,8 milions de pacients, un 2,2% més que l’any anterior. La directora del servei d’Urgències de l’Hospital de Sant Pau, Mireia Puig, va detallar que l’increment de pacients a les urgències hospitalàries ha sigut progressiu des del 2010, a raó d’un 2,5% anual, i als centres sanitaris els costa absorbir aquesta demanda perquè el personal i els espais no han crescut en la mateixa proporció. Puig també va apuntar que una altra raó és que el perfil d’usuari de la urgència hospitalària “està canviant”, amb un augment important de la gent gran.

D’altra banda, la Regió Sanitària de Lleida va constituir ahir el Comitè de Direcció d’Infermeria, un espai de reflexió i anàlisis que està integrat per representants de les 11 direccions d’infermeria de l’atenció primària com hospitalària, i que té l’objectiu de “reforçar el flux informatiu i el grau de col·laboració per incorporar la visió de les infermeres en els mecanismes de presa de decisions relacionades amb la planificació de la salut a la regió”.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12