La Fundació Arnau Mir de Tost ha recuperat part del rostre de la figura jacent del sepulcre d’Arnau Mir de Tost, fundador de la col·legiata d’Àger i del llinatge dels Cabrera, segons vescomtes d’Urgell i vescomtes d’Àger, una peça restaurada per Ramon Solé que es va presentar ahir a l’església de Sant Vicenç, com va avançar LA MAÑANA dimarts passat.
Amb la nova peça, el sarcòfag “adquireix una nova dimensió”, va explicar el restaurador i conservador de béns culturals Ramon Solé, perquè permetrà aprofundir en la tipologia i l’estil de la tomba. La reintegració i presentació del fragment es va fer a l’església de Sant Vicenç d’Àger, on es conserva el sepulcre del segle XIV. La peça, com va publicar aquest diari, va aparèixer fa un any a casa d’una família del municipi la qual, sense saber-ho, l’havia custodiat més d’un segle.
Dues dècades després de la restauració del sarcòfag d’Arnau Mir de Tost, el jacent ha recuperat una de les peces que li faltaven. “Es pot veure part dels llavis, el bigoti i les línies del somriure molt marcades. Dona una informació important sobre la fisonomia”, va dir el restaurador. Solé va explicar que el fragment s’ha reincorporat al sepulcre amb un sistema “reversible” perquè en cas que apareguin noves peces del sarcòfag en un futur no se’n perjudiqui la seva restitució. “És possible que surtin restes. Tampoc fa falta que es trobin en un context arqueològic, pot ser que en alguna casa hi hagi part d’aquests fragments”, va dir Solé. Per això, el restaurador va fer una crida a aquelles persones que tinguin peces escultòriques als seus domicilis que ho facin saber. Precisament, el fragment presentat ahir es va trobar en bon estat de conservació perquè havia estat custodiat durant un centenar d’anys en una casa del poble. La Montse, filla de qui va ser el secretari de la Fundació Arnau Mir de Tost, va trobar el fragment de manera casual fent neteja a la casa familiar després de la mort del seu pare. “És com si es tanqués el cercle. Ell va dedicar els seus últims anys de vida a recopilar informació i a escriure llibres sobre Arnau Mir de Tost. Em fa molta il·lusió per ell. No sabia que el fragment estava a casa, sinó ja faria dies que estaria al seu lloc”, va dir. La Montse va afegir que “suposem que el meu rebesavi, que era farmacèutic i tenia accés a l’hospital de campanya habilitat a la Col·legiata durant les guerres carlines, va agafar el fragment perquè no es malmetés després d’un bombardeig. La peça va quedar en un racó i no es va dir res”. La restauració l’ha impulsat la Fundació Arnau Mir de Tost amb la col·laboració de la parròquia de Sant Vicenç i l’Ajuntament d’Àger. L’historiador de l’art, Francesc Fité, va recordar que Mir de Tost va ser una de les figures més importants de la Catalunya medieval i va explicar que el sepulcre va se profanat durant la primera guerra carlina.