La Col·legiata d’Àger, un monument bastit per Arnau Mir de Tost que mira fit el Montsec d’Ares des del capdamunt del poble, va quedar profanada durant la darrera guerra carlina al segle XIX. Entre els elements que es van perdre hi figura el rostre del sepulcre d’Arnau Mir de Tost, enterrat al presbiteri. I a finals d’any, gairebé dos segles després, va aparèixer en una casa del poble mentre els fills feien endreça al morir el seu pare.
La família, que l’ha conservat durant més d’un segle, ha entregat el rostre del sepulcre d’Arnau Mir de Tost a la fundació que porta el mateix nom. Segons fonts coneixedores de la troballa el rostre del jacent quadra a la perfecció amb la resta del sepulcre que es conserva a l’església de Sant Vicenç d’Àger i ara s’ha restaurat i s’ha reintegrat a la peça. Aquest dissabte es presentarà la troballa a les 12.00 hores a l’església de Sant Vicenç d’Àger.
Durant la guerra dels carlistes la Col·legiata es va profanar (també, el jacent del fundador del conjunt monumental i del llinatge dels vescomtes d’Àger). De fet es va convertir en caserna militar amb una guarnició d’un governador i quatre soldats. La peça original és del segle XIV, com els sepulcres dels Comtes d’Urgell de les Avellanes que ara es conserven al Cloister’s de Nova York. A Arnau Mir de Tost se’l va enterrar a la galilea de la Col·legiata d’Àger. Primer a terra, prop de la porta d’entrada, i al segle XIV se’l va exhumar i van col·locar les seves restes al presbiteri, el lloc d’honor. De fet, hi havia la idea que la Col·legiata servís també de panteó del llinatge tal com van fer els Comtes d’Urgell amb el monestir de les Avellanes.
La pròpia història del sepulcre d’Arnau Mir de Tost està reconstruïda minuciosament amb les peces que en van quedar de tot plegat. Entre els anys 70 i 80 es van trobar molts fragments del sepulcre. Formaven part d’una paret que s’havia aixecat a posteriori i quan es va enderrocar l’historiador Francesc Fité va intuir que es podria començar a reconstruir. El conservador-restaurador de béns culturals Ramon Solé se’n va encarregar i fa uns anys es va refer la part que queda i al 2005 es va presentar a l’exposició ‘Els senyors de la guerra’ que es va fer al Museu Comarcal de la Noguera. Tres anys després es va restaurar el vas funerari i ara tot el conjunt està exposat Sant Vicenç.
La troballa, com és lògic, s’ha rebut amb satisfacció. Al comprovar que la peça quadrava amb la part conservada el conjunt funerari “cobra un altra dimensió”, segons explica Ramon Solé, que l’ha restaurat. “Per fi podem posar rostre a Arnau Mir de Tost”, va explicar. El fundador de la Col·legiata va morir al segle XI quan tenia 80 anys. Ara se li podrà posar cara.