Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

El Montsec aspira a aconseguir el telescopi més gran de Catalunya per guanyar en “competitivitat”

ARTICLES - ZONA 2

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’ens que gestiona l’Observatori del Montsec, ha presentat un projecte a la Generalitat per adquir un telescopi de dos metres de mirall, un element imprescindible per “competir” amb els millors observatoris i que, si finalment s’aconsegueix, serà el més gran que hi ha a Catalunya.

L’IEEC és l’entitat que gestiona el parc de telescopis que hi ha al cim del Montsec d’Ares, ja al terme de Sant Esteve de la Sarga, i que tot i formar part d’un mateix complex no té vinculació amb el Centre d’Observació de l’Univers d’Àger, un equipament encarat a la divulgació de l’astronomia al gran públic. Fonts del IEEC van explicar que el projecte està “en tràmit” i que ho han sol·licitat a la direcció general de Recerca de la Generalitat de Catalunya perquè es pugui finançar amb els Fons Feder, ja que té un cost aproximat de deu milions d’euros.

Si finalment s’aconsegueix aquest telescopi es podran fer estudis espectrals, que són aquells que es basen en l’anàlisi de la descomposició de la llum per conèixer els elements químics que tenen els objectes que hi ha a l’univers. De fet, sis equips científics que formen part de l’Institut d’Estudis Espacials ja han presentat les seves propostes per fer investigacions amb aquest nou telescopi, amb un mirall de mida prou gran per fer estudis que  permetin al Montsec ser “competitiu” amb observatoris de primera línia a l’hora de fer seguiment d’objectes transitoris per l’espai. El nou telescopi també permetria estudiar les explosions de supernoves (l’exposició d’estrelles) o la fusió d’estrelles de neutrons, a més de centrar l’interès en objectes transitoris de l’espai que cal definir “què són”, segons expliquen fonts del IEEC.

els Dos telescopis actuals

En aquests moments l’Observatori del Montsec compta amb dos telescopis encarats a la investigació científica. El més gran és el Joan Oró, que té 0,80 metres de diàmetre. El controla l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. És un telescopi “molt avançat” tecnològicament parlant que a més es pot connectar a altres xarxes internacionals. D’altra banda, també hi ha el Fabra-Roa-Montsec, amb un mirall de 0,50 centímetres de diàmetre. Aquest telescopi té dos gestors: L’Observatori Fabra de Barcelona i el Real Observatorio de la Armada.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12