Al Pallars Jussà fa deu anys hi havia dos productors d’oli professionals i ara ja n’hi ha dotze. Aquest augment es deu, en gran part, a la modernització dels molins d’oli. Un cas és el de la vall de Barcedana que fa uns quatre anys es va remodelar amb tecnologia punta i va suposar un revulsiu econòmic per a la zona. Actualment, compta amb 26 socis i més de 300 clients. Aquest any es preveu una bona collita i tenen previst moldre uns 500.000 quilos d’olives, un 35% més respecta l’any passat. El molí va inaugurar la temporada divendres passat amb les olives verdes i els productors estan esperançats i confien a repetir la qualitat de l’oli del Pallars d’edicions passades, premiat en diferents certàmens.
El productor d’oli Ivan Caelles ha explicat que l’objectiu “és fer oli de molta qualitat i perseguir l’excel·lència”. Per Caelles els productors del Pallars no poden competir en quantitat amb els d’altres zones i, per tant, la raó de ser dels del Pallars és “la qualitat per davant de tot”.
La qualitat i el tret distintiu als olis del Pallars els hi dona les varietats autòctones de la zona; perfils sensorials molt “interessants pel gust”. Per Caelles es tracta de “petits diamants” que estan polint temporada a temporada. Al Jussà se n’han identificat vint-i-nou. Algunes d’aquestes varietats característiques del Pallars són: la cua de cirera, la negral, la massanell, la llargueta del Pallars o la negreta.
En general, es pot dir que els olis obtinguts d’aquestes varietats locals i en aquestes condicions tenen una proporció molt alta d’àcid oleic i destaquen per tenir una gran quantitat de polifenols, que els confereixen un amarg i un picant prominents.
Actualment, al Pallars Jussà s’hi conreen més de 800 hectàrees d’olivera entre 550 i 830 metres d’altura.