La Comissió d’Hisenda del Congrés va aprovar dolluns de matinada part de la reforma fiscal gràcies a un pacte d’última hora amb ERC, Bildu i BNG per prorrogar tot el 2025 l’impost a les energètiques.
L’acord, que s’ha de concretar a través d’un altre Reial Decret, va permetre aprovar la transposició d’una directiva europea que estableix un tipus mínim del 15% de l’Impost de Societats a multinacionals que facturen més de 750 milions. Amb tot, les desavinences entre els socis van impedir que el text inclogui altres mesures que pretenia el govern espanyol, com un augment dels impostos al dièsel.
A tres quarts d’una de la matinada, després de vuit hores de debat i recessos i més de 130 votacions, els grups van donar el vistiplau a un dictamen que no conté els principals objectius del govern espanyol i que bàsicament inclou la directiva europea, d’obligat compliment.
Finalment, la comissió va aprovar el dictamen de la llei amb els vots a favor del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG. El PP i Vox van votar en contra.
Un cop aprovat en comissió, el dictamen es debatrà i votarà dijous al ple del Congrés, on arriba amb esmenes vives de la majoria de formacions.
El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, es va mostrar convençut que el Govern és capaç de dissenyar un impost per a les grans energètiques al que puguin donar suport alhora Junts i Podem, amb exempcions per a les companyies que utilitzin els seus beneficis per descarbonitzar.
Segons el portaveu socialista, això és el que està negociant el Govern amb Podem per aconseguir el seu suport, o almenys la seva abstenció, a la llei que estableix un tipus mínim impositiu per a les grans empreses i que incorpora part del paquet fiscal de l’Executiu.
Una llei que es votarà demà al ple i que Podem amenaça de tombar si no obté garanties que el reial decret llei, en què l’Executiu s’ha compromès a incloure el gravamen a les energètiques, surt endavant i no serà vetat per Junts.
La negociació ha provocat malestar entre els seus socis de Govern de Sumar, que critiquen que els socialistes tombessin en comissió una esmena pactada amb ells sobre les socimis, i també que comencessin a negociar amb Junts i el PNB en comptes de amb l’esquerra.
Les patronals bancàries rebutgen l’impost
Les grans patronals bancàries espanyoles AEB (bancs) i CECA (bancs creats per fusions d’antigues caixes d’estalvis) van insistir ahir en el rebuig a la possible permanència de l’impost extraordinari que grava els ingressos de l’impost al sector, que encara no és clara. Per ara no ha tirat endavant la pròrroga dels impostos a bancs i energètiques.
Garamendi critica la incertesa que es genera
El president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, a criticar ahir la incertesa i la inseguretat que ha generat la reforma fiscal del Govern perquè no se sap què pot passar dijous en la votació al Congrés i va censurar els “impostos a la carta” a la banca i a les energètiques. Garamendi va reclamar estabilitat regulatòria.