El Govern ha posat en marxa aquest dilluns la comissió que vol “acompanyar al màxim” el retorn de catalans que viuen a l’estranger. L’executiu calcula que cada any hi ha al voltant de 10.000 persones que viuen a l’exterior i que tornen a viure a Catalunya i ara es proposa “facilitar” i “fomentar” la seva tornada. L’objectiu és que el pla es pugui començar a implementar durant el 2024 i que es creï una finestreta única que agrupi tots els serveis que puguin necessitar aquestes persones (serveis relacionats amb la salut, l’educació o la inclusió laboral, entre altres). La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha assegurat que es tracta d’un pla “ambiciós”, que pretén també “atraure talent”.
Durant l’última setmana el Govern ha enviat una enquesta perquè els catalans que viuen a l’estranger puguin també donar a conèixer les seves demandes. “Volem que la pròpia diàspora ens faci arribar el màxim d’informació de quines són les seves necessitats i quins serveis vol”, ha assegurat Serret. Segons la consellera, la creació d’aquesta comissió és una “llarga reivindicació” per part dels catalans que viuen fora de Catalunya. “Ara és un bon moment, volem fer més i millor acció exterior, de manera més coordinada”, ha dit.
Pel que fa a serveis concrets, la consellera ha assenyalat la necessitat de “simplificar al màxim” el registre d’aquestes persones, fet que després també dona “moltes més facilitats” a l’hora de gestionar, per exemple, serveis com la targeta sanitària o el certificat digital un cop tornen. “Amb aquesta finestreta única arribarem el millor possible al conjunt de la ciutadania que vulgui tornar”, ha apuntat Serret.
Segons xifres del Govern, actualment hi ha aproximadament mig milió de catalans que resideixen fora, però en els últims anys hi ha hagut un “retorn considerable” per diversos motius. La comissió, presidida pel Departament d’Acció Exterior, pretén també fer una anàlisi en global dels residents a l’estranger que volen tornar tant a curt com a mitjà termini.
A la comissió també hi participen el Departament d’Igualtat i Feminismes, Empresa i Treball, Economia i Hisenda, Educació, Recerca i Universitats, Territori, Salut, i Drets Socials.