La 33ª edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, ja té dates: del 26 de juliol al 4 d’agost de 2024, a les Valls d’Àneu.
Com a novetat de l’any vinent, cal destacar que l’edició de 2024 se centra en la commemoració del 600 aniversari del text de bruixeria més antic d’Europa que és originari de les Valls d’Àneu. En aquest sentit, les ordinacions de 1424 tenen una significació important perquè la comunitat científica internacional les reconeix com el primer document conservat amb caràcter regulador que ordena i condemna la participació en les reunions de bruixes a nivell europeu.
En el context d’aquesta commemoració, impulsada pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu/Dansàneu i la Universitat de Barcelona i que s’estendrà durant tot el 2024, es duran a terme una sèrie d’iniciatives que volen reconèixer la singularitat històrica i el pes jurídic d’aquest text aneuenc, així com restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i violència per aquesta qüestió.
Entre les accions que tindran lloc destaca la producció d’espectacles i publicacions tant especialitzades com divulgatives, la producció de nou material audiovisual, la convocatòria d’un congrés internacional liderat per la UB, una exposició itinerant i altres iniciatives lligades a la temàtica de la bruixeria.
Rut Martínez, directora del Dansàneu, assegura que des de l’organització “estem molt il·lusionades, tot i que és un repte a nivell organitzatiu, ja que mantenim els 10 dies de programació en tres franges horàries i amb aquesta voluntat de reparació de la memòria de les dones que van patir la repressió vinculada als mals dits crims de bruixeria”.
Tancament de l’any
Abans de tancar el 2023, però, cal posar la mirada en tot allò que s’ha fet enguany en motiu del 40è aniversari del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, en què el Dansàneu s’ha erigit com a altaveu principal de la celebració, destinada a reivindicar el territori aneuenc com a espai patrimonial i cultural de primer ordre.
“Tanquem el 40è aniversari del Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb la satisfacció dels objectius acomplerts: patrimoni, herència dels avantpassats i que hem de ser capaços de transmetre, pedagogia, educació, estima, fidelització i servei als altres en aquest espai geogràfic de l’Alt Pirineu lleidatà”, assenyala Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu.