Habilitar cobertes i façanes vegetals als edificis comporta, de mitjana, un estalvi energètic d’entre el 15% i el 20%, segons un estudi liderat per la UdL. Es tracta del projecte Big4Life, el qual conclou que aquest sistema constructiu redueix l’impacte de la radiació solar i la temperatura, especialment quan els pics de radiació solar són elevats.
Així mateix, la infraestructura verda millora la qualitat de l’aire, redueix l’efecte de l’illa de calor i absorbeix diòxid de carboni. La investigació, que compta amb un pressupost de dos milions d’euros finançats amb fons europeus, ha analitzat l’impacte d’aquest sistema de jardineria sostenible en edificis de Lleida, el Prat de Llobregat i Barcelona.
A més dels avantatges tèrmics, la construcció també funciona com un aïllament acústic i inclou sistemes de captació d’aigua. De fet, els investigadors han dissenyat un càlcul específic per regar la vegetació amb la quantitat mínima d’aigua.
Pel que fa al tipus de vegetació, l’investigador principal del projecte, Gabriel Pérez, ha apuntat que s’utilitzen plantes de requisits hídrics “molt baixos” com el sedum o el romaní. Tot i això, també es contemplen els jardins convencionals amb plantes arbustives i arbres.
Precisament, el manteniment d’aquests sistemes és un dels reptes d’aquesta construcció verda. “La nostra societat en aquest aspecte és conservadora. Les plantes són organismes vius i s’han de mantenir. Moltes vegades tendim a fer edificis i infraestructures amb el manteniment mínim”, explica Pérez.